Erakordse taevakülalise öine lend ajas maalased elevile

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: tabel

Kolmapäeva viimastel minutitel kogesid inimesed Eesti eri paigus midagi, mis viitab õhuruumi sööstnud heledale meteoorile boliidile. Tartu külje alt helistanud naise sõnul olevat ta näinud sedagi, kuidas põlev taevakeha lähedal asuvale põllule langes.

Eredast valgusesähvatusest, põlevast taevakehast või mürinast anti «Sakalale» eilse päeva jooksul teada Viljandi-, Järva-, Pärnu-, Tartu-, Jõgeva-, Rap­la- ja Lääne-Virumaalt. Teatajaid oli paarkümmend.

Kas see on ufo?

Teiste seas nägid sähvakat ja kuulsid valju pauku Väluste polügoonil laagris olevad ajateenijad. Kümmekond minutit enne südaööd oli suurem osa neist juba magama läinud, kuid mõni mundrikandja oli siiski veel üleval. Järsku käis sähvakas ja seejärel pauk.

«Nemad arvasid, et see on ufo,» kirjeldas juhtunut kaitseväe Lõuna kaitseringkonna kapten Kristjan Kostabi. «Pauk oli olnud ikka väga vali.»

Elva külje all elav Laivi Taavits rääkis telefonitsi Põltsamaal oleva abikaasaga, kui järsku läks väljas nii valgeks, nagu oleks päev hetkega kätte jõudnud. «Elukaaslane nägi täpselt sedasama ja me hakkasime teineteist küsitlema, et veenduda, kas me tõesti nägime eri paigus korraga täpselt sama asja,» meenutas Taavits. Ta lisas, et veidi hiljem kostis mürin, kuid summutatult.

Võhmas kodus olnud Ilmar Roosioks ja tema abikaasa Angelika Roosioks, kes oli samal ajal teel kodu poole, nägid samuti sähvatust, kuid mürinat ei kuulnud.

«Esimese hooga tundus, et keegi lasi akna taga ilutulestiku raketti, kuid välja vaadates ma kedagi ei näinud,» sõnas

Ilmar Roosioks. «Kui naine hiljem koju jõudis ja ütles, et ta oli sama asja näinud, olin ma väga üllatunud.»

Kukkus põllule

Türilane Tea Saar oli samuti kodus, kui läbi kardinate tungis tuppa valgus, nagu sõidaks auto mööda tänavat. Mootorimürinat vaikselt tänavalt aga ei kostnud.

«Minu tütar ehmatas ära ja küsis, et kes see nüüd tuleb,» rääkis Saar. «Olime mõlemad akna juures ja vaatasime kohe välja, kuid tänav oli tühi.»

Pärnumaalane Anti Sepri oli vahetult enne südaööd Pärnu McDonaldsi juures, kui nägi võrdlemisi madalalt lendamas põlevat keha. «Sellel oli päris pikk saba taga,» kirjeldas ta.

Ühe teate kohaselt nähti põlevat lendavat objekti ka Lääne-Virumaal Moora külas.

Tartu külje alt Haagelt helistanud naine, kes soovis leheveergudel anonüümseks jääda, väitis, et tema nägi põlevat objekti lähedal asuvale põllule kukkumas. «Väljas läks nii valgeks, et minu ette tekkis minu vari. Ehmatasin nii ära, et hakkasin jooksma,» rääkis ta.

Ilmselt boliid

Tartu ülikooli geoloogia osakonna vanemteadur Argo Jõeleht kinnitas pealtnägijate kirjelduste ümberjutustust kuuldes, et need viitavad heledale meteoorile ehk boliidile. Jõeleht lisas, et kui algallikaid, kes sellise sündmuse toimumist kinnitavad, on palju, tundub selline variant ka usutav.

2009. aasta 14. märtsil nägi mitu inimest Mustlas ja mitmel pool mujalgi kirjelduse poolest samasugust sähvatust ning kuulis mõnel pool ka valju kärgatust. Argo Jõeleht ütles, et juhul kui Viljandimaad on viimaste aastatega tõepoolest kaks boliidi tabanud, on see kahtlemata erakordne.

«Taevased asjad käivad oma rada ja see oleks väga suur juhus,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles