Meie miinimumpalk on euroliidu madalamaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestlased on meeleavaldustel korduvalt eri ametite tarvis palgatõusu küsinud.
Eestlased on meeleavaldustel korduvalt eri ametite tarvis palgatõusu küsinud. Foto: Priit Simson / Postimees

Eesti 320-eurone miinimumpalk on Euroopa Liidus madalamate seas: tänavu jaanuaris jäid sellest tahapoole vaid Rumeenia, Bulgaaria, Läti, Leedu ja Tšehhi miinimumpalk.

Euroopa Komisjoni statistikaamet Eurostat koostas võrdluse, mis ei võta arvesse tulu- ega sotsiaalmaksude erinevusi. Nii oli euroliidu madalaim miinimumpalk Rumeenias: 157 eurot kuus.

Sellele üsna lähedale jäi Bulgaaria 159 euroga. Lätis oli miinimumpalk 287, Leedus 290 ja Tšehhis 312 eurot.

Kõige kõrgem miinimumpalk oli jaanuaris Luksemburgis, kus see ulatus 1874 euroni. Järgnesid Belgia 1502 ja Holland 1469 euroga. Esimese kuue hulka mahtusid ka Iirimaa 1462-, Prantsusmaa 1430- ja Suurbritannia 1264-eurose miinimumpalgaga.

Kõrgeim miinimumpalk suhtena tööstuse, ehituse ja teenuste sektori keskmisse brutopalka oli euroliidu liikmesriikidest Kreekas, kus see ulatus 50 protsendini. Järgnes Sloveenia 49 protsendiga. Eesti miinimumpalk oli selles võrdluses altpoolt teine, jäädes 33,8 protsendile. Madalam oli ainult Tšehhi miinimumpalk 32,5 protsendiga.

Kõigis Euroopa riikides ei ole seadusega määratud miinimumpalka. Niisuguste riikide hulka kuuluvad kõik Põhjamaad — Soome, Rootsi, Taani, Norra ja Island — ning lisaks neile ka Saksamaa, Itaalia, Austria ja Šveits.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles