Ametiühingute keskliit valis oma uueks esimeheks Peep Petersoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ametiühingute keskliidu uus juht Peep Peterson (vasakul) ja peatselt ametist lahkuv Harri Taliga pärast valimistulemuste selgumist
Eesti ametiühingute keskliidu uus juht Peep Peterson (vasakul) ja peatselt ametist lahkuv Harri Taliga pärast valimistulemuste selgumist Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti ametiühingute keskliidu volikogu valis eile ametiühingu uueks juhiks Peep Petersoni, kes on praegu ka transpordi- ja teetöötajate ametiühingu juhatuse esimees.

Talle pakkus konkurentsi Eesti ametiühingute keskliidu (EAKL) õigussekretär Tiia Edith Tammeleht.

Hääletus oli salajane, välja jagati 41 hääletussedelit. Arvesse läks neist 39, millest 23-l oli hääl antud Petersonile ja 16-l Tammelehele.

Peep Peterson ütles pärast valimistulemuste selgumist, et EAKL-i ees seisab kaks pakilist küsimust. «Esiteks peame lahendama probleemi, kellest saab järgmine riiklik lepitaja. Teiseks tuleb sel aastal muuta kõiki kollektiivlepingutega seotud seadusi. Peame ülikiirelt selleks reformiks valmistuma, et pärast saaks võimalikult rahumeelselt läbirääkimiste laua taha istuda.»

Peterson avaldas veendumust, et Eestist võiks areneda põhjamaine riik, kus töötajad tahavad töötada, nii nagu nad teevad seda praegu Soomes. Küsimusele, kas tal on plaanis ka personali muuta, vastas Peterson, et seda on veel vara öelda.

Transpordi ametiühingu esimehe kohal jätkab Peterson oma sõnul vähemalt mai alguseni. Praegu ei osanud ta kommenteerida, kes võiks saada uueks transpordi ametiühingu esimeheks. «Võimalike kandidaatide nimekiri on üsna pikk.»

Tiia Edith Tammeleht märkis, et 16 häält oli talle oodatav tulemus ning valituks mitteosutumine talle pettumust ei valmistanud.

«Olen end kogu aeg selles asjas rahulikult tundnud, kaotada pole mul olnud midagi,» lausus Tammeleht. «Olen kaua keskliidus töötanud ning näinud, mis vajab parandamist ja mida võiks teistmoodi teha.»

Tammeleht lisas, et loodetavasti õnnestub tal õigussekretärina jätkata ning selles positsioonis olles ka uue juhi lennukaid ideid natuke ratsionaalsemasse raami panna.

Peep Peterson võtab seniselt ametiühingujuhilt Harri Taligalt ameti üle 4. märtsil. Ligi 15 aastat EAKL-is töötanud Taliga teatas mullu detsembri algul, et paneb keskliidu esimehe ameti maha enne kongressil saadud volituste lõppemist.

EAKL-i volikogu valis Taliga ametiühingujuhiks tagasi 2011. aasta novembris. Tookord sai ta 71 häält Petersoni 65 hääle vastu.

Tühjade kätega ei pea Taliga EAKL-i töölt lahkuma. Eile otsustas EAKL-i volikogu, et ta saab lahkumishüvitisena 4600 eurot. Taliga ise väitis, et seda tööd ei tehta vaid raha pärast ning seetõttu pole talle oluline, kui suur summa on.

Taliga ütles, et kui ta oleks olnud ametis lepingu lõpuni, oleks tema lahkumishüvitise suurus nelja kuu palk ehk 9280 eurot. Et ta lahkub aga kaks aastat enne lepingu lõppemist, otsustas tema hüvitise suuruse volikogu. Piire hüvitise suuruse puhul ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles