Külalistemaja püüab lobudikku päästa

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Et ehitusekspertide hinnangul on iselaadse väljanägemisega hoovimaja konstruktsioonid suures osas mädanenud, tahab Aasa külaliste­maja tänavu kevadel selle päästmiseks hädapärased tööd ette võtta.
Et ehitusekspertide hinnangul on iselaadse väljanägemisega hoovimaja konstruktsioonid suures osas mädanenud, tahab Aasa külaliste­maja tänavu kevadel selle päästmiseks hädapärased tööd ette võtta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi järve ääres tegutsev Aasa külalistemaja püüab eeloleval kevadel oma tagahoovis kokku kukkuda ähvardava puumaja päästa.

Aadressi Aasa tänav 6-a kandvale huvitava väljanägemisega elamule antud eksperthinnang märkis juba rohkem kui neli aastat tagasi, et ligikaudu 60 protsenti selle põhikonstruktsioonidest on mädanenud ning seetõttu pole välistatud varisemisoht. Selleks et ehitist päästma asuda, pidi majutusasutus esmalt hoones elava kaasomanikuga kokkuleppele jõudma. Et poolte läbisaamine pole olnud parimate killast, on tööde algus viibinud.

Alles tänavu jõuti niikaugele, et linnavalitsus algatas Aasa külalistemaja juhataja Hedli Kivilaane ettepanekul detailplaneeringu, mis näeb ette kruntide piiride ja pindala muutmist nii, et kaasomaniku tarvis tekib maatüki Järve tänava poolsesse ossa eraldiseisev 114 ruutmeetri suurune krunt, millele on lubatud püstitada umbes 40-ruutmeetrise pindalaga elamu. Aasa külalistemajale jääks kinnistust 682 ruutmeetri suurune tükk koos kõnealuse ajaloolise hoonega.

Juhataja sõnul on praegu väga raske öelda, kas hoone õnnestub korda teha ja tulevikus külalistemaja teenima panna või mitte. Ehitise konstruktsioonid olid juba aastate eest väga halvas seisus ning Kivilaan avaldas kahtlust, et need ei pruugi renoveerimisele vastu pidada.

Seda, millise otstarbe õuemaja võiks saada, kui sellele õnnestub eluvaim uuesti sisse puhuda, ei osanud ta veel täpselt öelda. Ühe versiooni kohaselt võiks seal olla 40—50-kohaline peosaal, millest ettevõte praegu puudust tunneb.

«Ootame kevade ära ja vaatame, mis saab. Esialgu plaanime vundamenti ja külgseina kõpitseda, aga mine tea — võib-olla kukub see kõige kiuste ikkagi kokku ning tuleb päris uus ehitada,» arutles Hedli Kivilaan. Samas märkis ta, et töid on kavas igal juhul teha mitmes etapis, mistõttu nendega tänavu lõpule ei jõuta.

Viljandi järve rannale kõige lähemal asuv majutusasutus pakub ööbijatele 16 voodikohta. Lisaks tegutsevad majas kohvik ja pagaritöökoda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles