Üks küsimus

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaily Kuusik
Gaily Kuusik Foto: Erakogu

Vaadates elektriarvet, võib igaüks näha, et seal on elektriaktsiisile lisatud käibemaks. Aktsiis tähendab teisisõnu maksu. Eesti maksumaksjate liidu jurist Gaily Kuusik, kas Eesti seaduste kohaselt tohib maksule käibemaksu lisada?

Eestis maksustatakse käibemaksuga kõiki aktsiise. Käibemaksuseaduse kohaselt arvatakse kauba või teenuse maksustatava väärtuse hulka ka muud summad, sealhulgas kõrvalkulud ning lõivud ja maksud. Välja arvatud Eestis või välisriigis makstav käibemaks, mida kauba võõrandaja või teenuse osutaja kauba soetajalt või teenuse saajalt tehinguga seoses nõuab.

Aktsiisi maksja on elektri müüja, elektri ostjale on aktsiis juba ostetud kauba hinna  osa. Selline on Euroopa direktiivide nõue ja see rakendub kogu Euroopas kõikide aktsiiside kohta.

Erinevalt muudest aktsiisidest on elektri puhul seadusest tulenev nõue näidata arvel aktsiisi osa eraldi. Sellest võibki jääda mulje, justkui oleks aktsiisi maksjaks elektri ostja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles