Aidas mängivad flaamid

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Noorte moosekantide seltsi algatatud projekt «Muusikaline keelekümblus» on Eestisse toonud flaami folk­ansambli Surpluz, kes asub ühes kodumaise viiulitrioga Midrid kontserttuurile. Viljandi pärimusmuusika aidas esinevad nad homme õhtul.

Ansambli moodustavad Elke De Meester (kromaatiline nuppakordion, vokaal), Bart Knapen (klarnet, vokaal), Jeroen Knapen (akustiline kitarr, vokaal) ja Pie­terjan Van Kerckhoven  (flaami torupill, saksofon, vokaal). Nende võimekate instrumentalistide ning jõuliste häältega noorte muusikas kohtuvad ehe flaami pärimus ja maitsekas omalooming.

Surpluz võrsus noorte koosmängimistest 2007. aastal. Samal aastal jõudis ansambel oma tantsulise loominguga belgia-prantsuse folgi võistumängimise finaali. Üsna pea mõistsid muusikud, et vanade flaami meloodiate andekatel seadetel on erilist lööki. Säilitades sügavat austust flaami pärimuse vastu, ongi Surpluz pühendunud vana põimimisele oma pulbitseva loominguga.

2010. aastal ilmus esikplaat «De Koperen Plaat». Helikandjal kõlavad nii omaloomingulised instrumentaalpalad kui traditsioonilised flaami laulud. Mullu detsembris avaldas ansambel oma teise albumi «Laat ons drinken!».

Surpluziga ühes on laval külalismuusikud Viljandist: kontrabassil Taavet Niller ja löökriistadel Tõnis Kirsipu.

Midrid on noored muusikud Cathy Sommer, Lee Taul ja Sänni Noormets, kellele peale viiulimängimise meeldib laulda. Bändi nimi tuleb esimesest seatud pärimuslaulust «Midrilind». Tudengilaul 2012 andis Midridele salvestuspreemia. Õhtu lõpetab etnotantsupidu «Folkloob».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles