Pressisõbra tiitli pälvib muinsuskaitsja

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne Kivi sõnul kerkis eelmisel aastal esile palju muinsuskaitsega seotud teemasid ning need talle «Sakala» pressisõbra tiitli tõidki.
Anne Kivi sõnul kerkis eelmisel aastal esile palju muinsuskaitsega seotud teemasid ning need talle «Sakala» pressisõbra tiitli tõidki. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Sakala» ajakirjanikud otsustasid sõbrapäeva eel, et eelmise aasta pressisõbra tiitli saab muinsuskaitseameti Viljandi vaneminspektor Anne Kivi.

Lehetegijad tõdesid, et Anne Kivi jagab oma töökohustuste kohta lahkelt infot ning vastab meeleldi nende küsimustele. Ajakirjanikud tõstsid esile ka seda, et Kivi kutsub reportereid oma tööobjektidele ning annab kohapeal ammendavat teavet.

«Anne Kivi on meiega kaasa tulnud igasugustesse mülgastesse,» lausus üks inspektorit «Sakala» pressisõbra tiitli saajaks pakkunud reporter.

Lehetegijad leidsid, et Anne Kivi on pressisõbra tiitlit väärt ka sellepärast, et ta astub tihti lisasammu, milleks tema teda töö ei kohusta, ja vahel isegi kaks. Näiteks jõudis Anne Kivi abiga ajalehte artikkel Tarvastu valla narkotalust, mille ta oli avastanud ning millest ka ajakirjanikele teada andis.

Anne Kivi lausus tunnustusest kuuldes, et see ei tulnud talle üllatusena, sest teda on igal aastal «Sakala» pressisõprade seas mainitud. Ta sõnas, et on väga rõõmustav, kui muinsuskaitsja just pärandiaastal sõbraks valitakse.

«Sakala» pressisõbra tiitli saamises mängis vaneminspektori sõnul tähtsat rolli see, et eelmisel aastal kerkisid üles paljud muinsuskaitsega seotud teemad, näiteks leiud vallikraavi servas.

«Oli ka keerulisi küsimusi, aga kui mõni eraisik saab öelda, et tema ei kommenteeri, siis minu kui riigiametniku kohus on inimestega suhelda ka siis, kui tegemist on ebameeldivate teemadega,» lausus ta.

Järgmisel kuul kätte antava rändauhinna, «Lehelugeja» kuju plaanib Anne Kivi panna oma kabinetti. «Ütlen Kaidi Braunile (eelmisel aastal «Sakala» pressisõbra tiitli saanu — toimetus), et ta kuju läikima lööks. Siis saan selle panna oma kabinetti, kus see mulle meelde tuletab, et mul on kohustus anda informatsiooni.»

Tunnustust väärisid ka teised

Anne Kivi kõrval tõstsid reporterid korduvalt esile Viljandi abilinnapead Rein Triisat. Lehetoimetuses on ta silma jäänud sellega, et teab oma valdkonnast palju ning kui vaja, otsib välja dokumendid ning räägib veelgi põhjalikumalt.

Asjatundlike kommenteerijatena on lehetegijatele meelde jäänud terviseameti nõunik Kuulo Kutsar, Viljandi peaarhitekt Laur Pihel, maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm, linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla, Viljandi gümnaasiumi direktor Ülle Luisk, terviseedenduse peaspetsialist Elo Paap ning keskkonnainspektsiooni Viljandimaa büroo juhataja Naima Täär.

Tunnustust negatiivsete teemade vastutuleliku kommenteerimise eest pälvisid maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase, maanteeameti ehitusosakonna Viljandi esinduse peaspetsialist Allan Allik ning aktsiaseltsi Mulgi Reisid Viljandi regiooni juhataja Madis Lepp.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluse osakonna peaspetsialist Külli Loodla märgiti ära selle poolest, et ta otsib ajakirjaniku palvel välja ka aastakümnete tagused ilmakaardid ning on igati korrektne ja vastutulelik.

Pressiesindaja mätsib kinni

Nii nagu eelmisel aastal, leidsid «Sakala» ajakirjanikud ka tänavu, et Viljandi linna- ja maavalitsus on ametkondadest ühed vähesed, kelle spetsialistidega on võimalik suhelda otse.

Reporterid rääkisid, et paljudes asutustes peab küsimused esitama pressiesindaja kaudu. Meelehärmi teevad ka juhtumid, kus ametnik juhatab ajakirjaniku pressiesindaja juurde, selle asemel et kohe küsimustele vastata.

Kui eelmisel aastal andsid «Sakala» ajakirjanikud pressivaenlase tiitli tervele politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroole, siis seekord pälvis selle sama asutuse vanempressiesindaja Agu Lall.

Lehetegijate sõnul vääris Lall aasta pressivaenlase tiitlit sellepärast, et ta on ajakirjanike eest sündmusi ja infot varjanud isegi siis, kui nood on juhtunust mujalt teada saanud.

Näiteks möödunud aasta mais tabasid kaks Viljandi noormeest Männimäe linnaosa läheduses heinamaal purjus mehe, kes kõigi eelduste kohaselt püüdis sealsamas väikest poissi vägistada. Politsei vanempressiesindaja Agu Lall pidas vajalikuks sellest vaikida ning isegi siis, kui selgus, et «Sakala» plaanib juhtumist kirjutada, ei tulnud ta reporterile appi.

Samuti vaikis ta maha Viljandi kesklinnas asetleidnud pussitamise.

Lisaks Lõuna prefektuuri vanempressiesindajale kandideerisid pressivaenlase tiitlile Isamaa ja Res Publica Liidu riigikogu fraktsiooni esimees Kaia Iva ning aktsiaseltsi Atko Grupp juhatuse esimees Margo Tomingas. Lehetegijad sõnasid, et nimetatud isikud nõuavad ajakirjanikelt küsimusi meili teel ning vastustes keerutavad.

Pressisõpra premeerib ajaleht sellega, et usaldab aastaks tema valdusesse keraamilise rändauhinna «Lehelugeja». Ajakirjanike 2011. aasta lemmik Kaidi Braun saab selle Anne Kivile pidulikult edasi anda 4. aprillil «Sakala» arvamusliidrite lõunal.

«Sakala» ajakirjanikud valisid tänavu sõpra ja vaenlast 17. korda. Traditsioon sai alguse 1996. aastal, kui pressisõbraks valiti Peeter Arro, kes oli sel ajal Viiratsi vallavanema ametis.

SÕBRAD

«Sakala» ajakirjanike sõbrad viimastel aastatel

• 2011 — Viljandi linnavalitsuse majandusameti spetsialist Kaidi Braun

• 2010 — Tipu küla elanik, Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Korts

• 2009 — loodusetundja Olav Renno

• 2008 — Võhma küünlavabriku omanik Peter Wüthrich

Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles