Suure-Jaani uuendab noortekeskust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Aavasalu
Tõnu Aavasalu Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu hindab valla tänavuse eelarve normaalseks ning toob esile mitu investeeringut ja palgatõusu.

Omavalitsuse eelarve on 5 862 385 eurot, mis on mullusega võrreldes protsendi jagu väiksem. «Üldiselt olen rahul, aga eks alati tahaks rohkem,» lausus vallavanem.

Eelarve olulise aspektina märkis Tõnu Aavasalu vallaasutustes töötavate inimeste viieprotsendilise palgatõusu. Ta täpsustas, et see on üldine määr ning iga asutus võib töötajate seas palgatõusu jagada oma parema äranägemise järgi ehk ühele rohkem ja teisele vähem.

Ühtlasi tõstis vald 2,5 protsenti allasutuste majanduskulusid. See peaks olema Aavasalu sõnul piisav elektri hinna tõusu katmiseks ja ka muude kulude kasvu leevendamiseks. Hariduse heaks läheb eelarvest 61,4 protsenti, mis tähendab mullusega võrreldes protsendilist tõusu.

Tähtsamad plaanid

Investeeringute osa Suure-Jaani eelarves on 1 457 783 eurot ehk 25,9 protsenti. Prioriteediks nimetas vallavanem Suure-Jaani noortekeskuse renoveerimist, mis läheb maksma 870 378 eurot. Lõviosa ehk 95 protsenti sellest annab Euroopa regionaalarengu fond, ülejäänu lisab vald.

Noortekeskus asub endises vallamajas ja aktsiaselts Pärlin on tööd juba alustanud. Maja ümber valmis eelmisel aastal suur vaba aja väljak.

«Teine oluline töö on Kondase maja ehk endise kultuurimaja osaline renoveerimine. Kogu hoone remondiks praegu raha ei jätku,» lausus Aavasalu. «Kondase maja esimesele korrusele viime raamatukogu ning sellest vabanevad ruumid lähevad lasteaiale, mis vajab laiendamist.»

Kondase maja osaline renoveerimine võtab vallavanema hinnangul ligikaudu 200 000 eurot. Kogu summa pole veel koos, vald taotleb ka projektitoetust.

«Väga tähtis tänavune töö on ka Vastemõisa rahvamajja maakütte ehitamine,» märkis Aavasalu. «See läheb maksma 115 000 eurot, millest vald annab 57 783 eurot ning ülejäänu tuleb keskkonnainvesteeringute keskuselt.»

Sel aastal plaanib Suure-Jaani vald uuendada Sürgavere parki. Maha võetakse 201 puud, tehakse haljastus- ja istutustööd. Aavasalu ütlemist mööda peaks sellega vähenema vareste ja hakkide arvukus — kool ja lasteaed on nendega praegu hädas.

Pargi korrastamine läheb maksma 61 600 eurot, millest vald annab 6160 eurot ja ülejäänu tuleb keskkonnainvesteeringute keskuselt.

Teetööd ja tulumaks

Veel märkis Tõnu Aavasalu investeeringutest ära teehoiutööd, mille tarvis on eelarves 123 654 eurot.

Tõenäoliselt annab riik regionaalministri vastutusalas oleva kergliiklusteede kava kaudu Suure-Jaani vallale 217 600 eurot, mille eest on kavas ehitada Reegoldi ja Olustvere vahele 1,36 kilomeetri pikkune kergliiklustee. Valla osalus selles töös on 46 327 eurot.

Üksikisiku tulumaksu kui omavalitsuse kõige suuremat tuluallikat planeerib Suure-Jaani vald tänavu laekuvat 2 353 000 eurot, mis on mullu laekunud summast 4,5 protsenti rohkem.

Aavasalu lisas, et eelmise aasta lõpul jäi tulumaksust valla rahakotti ka väike jääk, 134 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles