Tantsurahvas täitis saali

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandimaa tantsutrupid lasksid fantaasial vabalt lennata. See, kui paljud neist edasi pääsevad, selgub
kuu lõpul. Mullu sai finaali neli Viljandi truppi.
Viljandimaa tantsutrupid lasksid fantaasial vabalt lennata. See, kui paljud neist edasi pääsevad, selgub kuu lõpul. Mullu sai finaali neli Viljandi truppi. Foto: Mikk Mihkel Vaabel

Pühapäeval Ugala teatris peetud festivali «Koolitants» korraldajad kiitsid nii tantsijaid kui publikut energilise õhtu eest.

Piirkondlikesse voorudesse pääsenud trupid selguvad alles 25. veebruaril, kuid tunnustust jagati ka Ugala laval. Juhendaja eripreemia said Sirli Mändma ja Rita Muttel. Tantsija eripreemia viis koju Allar Lint ning Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia väljapandud juhendaja eripreemia pälvis Leanika Mändma.

Tänavuse festivali pealkiri on «Juhendaja fookuses» ning eripreemiad läksidki truppide asemel juhendajatele, et nende tööd tunnustada.

Laval käis 18 truppi 320 tantsijaga, kes esitasid 30 tantsu. Pealvaatajaid oli kogunenud nii palju, et kõigile ei jätkunud istekohti.

«Gripilaine on teinud kõva laastamistöö nii Viljandimaal kui terves Eestis ning palju tantsijaid kukkus seetõttu ära,» rääkis festivali projektijuht Ann-Marii Reiväli. «Tavaliselt oleme lubanud trupil hiljem erandkorras esineda mõnes teises maakonnas, kui nad on terveks saanud. Viljandis näiteks esines ka üks Tartu trupp.»

«Koolitantsu» festivalil võisteldakse sel aastal kuues põhikategoorias: show-, estraadi-, vaba-, laste-, Eesti-teemaline ja tänavatants. Arvestust peetakse viies vanuseastmes. Kõik festivalil esitatavad tantsud peavad olema noorte ja nende juhendajate omalooming ning esitajateks lapsed ja noored vanuses 4—20 aastat.

«Mõnes tantsurühmas on vanusevahe üsna suur, näiteks ühes kavas tegi kaasa üks väga noor tüdruk,» rääkis festivali meediajuht Jaanika Aasa. «Hästi tore on vaadata, kui noored tantsijad on laval koos vanematega — see annab mõnusa efekti.»

Terve Eesti peale lööb tänavu festivalil kaasa 5600 tantsijat enam kui 600 tantsuga.

Aasa sõnul on need tantsijad tihti laiema avalikkuse eest peidus ning just «Koolitants» on see, mis nad välja toob.

Festival on nagu mullugi kolmes etapis. Piirkondlikud tantsupäevad on sel aastal Tallinnas, Võrus, Pärnus ja Jõhvis. Festivali kahepäevane finaal tuleb aprillis Tallinnas Salme kultuurikeskuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles