Suurperede lapid jõuavad tekkidesse

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Panga annetustekeskkonna ja Facebooki kaudu kingiti suurperedele üle 4500 euro, millega asutatakse Lipa-Lopa käsitöökoda.

Täna hommikul kogunevad suurperedest pärit meisterdajad Olustverre, et õmmelda kokku esimesed kaks lapitekki.

«Meil on läinud päris hästi ja inimestele on idee meeldinud. Ainult kiisud said suurema poolehoiu,» sõnas Eesti lasterikaste perede liidu president Aage Õunap.

Loomad võitsid lastrikkaid peresid Facebooki keskkonnas, kus Swedbanki kampaaniaga jagati 25 projekti vahel laiali 10 000 eurot. Eesti lasterikaste perede Lipa-Lopa käsitöökoda jäi seal teiseks.

Liit sai üle tuhande euro ning kui lisada panga kaudu tulnud annetused, koguneski üle 4500 euro. Õunap ütles, et summasid on olnud 3-st 500 euroni, kuid liit on kõigile annetajatele raha ja preemiapunktide eest väga tänulik. «Iga euro on meile oluline, see aitab korraldada koolitusi ja õpitubasid lasterikastele peredele,» lausus ta.

Kui kandideerimisvõimalus avanes, mõeldi esiti tükk aega, mida võiks lasterikastele peredele pakkuda. Aage Õunapi selgitust mööda valiti käsitöö tegemine, sest see suurendab ühelt poolt vaba eneseväljenduse, loomingulise tegevuse ja enesearengu võimalusi ning teisalt aitab elus hoida eesti käsitöökultuuri ning edendab taaskasutuse ja kokkuhoidmise mõtet.

«Suur pere peab väga teadlikult oma kulutusi planeerima ning kui sul on osavad näpud ja oskad ise midagi teha, on see suur lisaväärtus,» ütles Aage Õunap.

Lipa-Lopa käsitöökoja ettevõtmisena on plaanis järgemööda kümnes maakonnas valmistada kaks lapitekki, nii et hiliskevadel saaks kokku panna näituse kahekümnest lapitekist mõõtmetega 2.40 × 2.40 meetrit.

Lapitekkidele meisterdamisele eelnesid kohtumised kolmes maakonnas. Viljandi lasterikaste perede liikmed said möödunud aasta lõpul valmistada karpe ja helkureid, Lääne-Virumaal tehti geelküünlaid ja tuleroose ning Saaremaal vilditi mänguasju. Edaspidi tahetakse rakendust leida ka isadele ja poegadele.

Olustverre läheb lapitekki valmistama 15 suurpere esindajat. «Need on lasterikaste perede vanemad ja lapsed,» sõnas Aage Õunap. Tulijatele on öeldud, et nemadki kappidesse seisma jäänud kangaid kaasa võtaksid, sest siis saab igaüks just oma tükikese teki sisse õmmelda. «Meil on endal ka riidetükke varutud,» lisas Õunap.

Homse õpitoa üks meistreid Mall Vesilo ütles, et tema õpetabki vaid kasutatud kangatükkidest lapitekki õmblema.

«Ei tahtnud, et nüüd joostaks poodi kangaid ostma,» rääkis meister. «Praegu on ajad sellised, et laristada ei tohi, eriti veel siis, kui on tegu paljulapselise perega. Kõik, mis kodus, läheb uuesti kasutusse.»

Viljandimaa lasterikaste perede ühendusse kuulub 163 peret.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles