Vastlapäev ei too üksnes liulaskmist

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastlaid tähistatakse maakonnas mitmel päeval ja mitut moodi. Pilt on tehtud eelmise aasta vastlapäeval Huntaugul.
Vastlaid tähistatakse maakonnas mitmel päeval ja mitut moodi. Pilt on tehtud eelmise aasta vastlapäeval Huntaugul. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahvakalendri järgi tuleval teisipäeval kätte jõudvaid vastlaid ei tähistata maakonnas ainult ühel päeval ning peale liulaskmise tehakse muudki.

Nii käib Kõpu valla vastlatrall täna päeval kohaliku kiriku taga mäel ning selle korraldaja Kadri Linderi teatel on muu hulgas kavas vastladuatlon.

«See on teatevõistlus, kus võistkonda kuulub kaks inimest. Üks neist teeb prügikotijooksu ja teine peab kelgu peal mööda tasast maad käte jõul edasi liikuma,» kirjeldas ta.

Lisaks duatlonile on vastlatrallil, mis erinevalt varasematest aastatest leiab tänavu aset asula sees, kavas naistekandmise ja isetehtud kelkude võistlus. Kadri Linderi sõnul selgub oma kätega meisterdatud kelkude hulk kohapeal, kuid vähemasti koolilapsed on nende valmistamisega viimasel ajal ametis olnud.

Teisipäeval näeb tuunitud või omatehtud liuvahendeid Viljandis Paala järve ääres võistlusel «Talverõõm». Seal selgitatakse välja pikim liug, kiireim kelk ja parima disainiga kelgud. Võistluse korraldaja Triin Laasi ütlemist mööda registreeris end tähtajaks seitse võistkonda.

Harilike liuvahenditega vuhisetakse Paala järve ääres mäest alla hommikupoolikul. Mõõtu saab võtta eri vanuserühmades. Päeval on mäel heategevuslik õnneloos, mille tulu läheb Viljandi kodutute loomade varjupaigale.

Õhtul on liulaskjad ja neile kaasaelajad oodatud Viljandi pärimusmuusika aita rahvapeole, kus debüütkontserdi annab tantsumuusikat esitav, ainult aida töötajatest koosnev Aida kapell. Muu hulgas mängitakse läbi ka traditsioonilised ennustusmängud.

Viljandi kultuuriakadeemias plaaniti üliõpilasesinduse eestvedamisel pidada vastlapäeva akadeemia hoovis oma maja inimestele korraldatava lumeskulptuuride võistlusega.

Artikli kirjutamise ajal oli teisipäevale kavandatava ürituse toimumine selle peakorraldaja Sten Arvi sõnul aga kahtluse all, sest ülikoolides on praegu veerandi lõpp, mil paljud tudengid on koolist eemal. Võistlusel osalemise vastu ilmutas tähtajaks huvi üks võistkond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles