Maavalitsuses saab taas energiasäästuks nõu

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Regiooni Energiaagentuuri ekspert Tiit Pikk annab Viljandi maavalitsues nõu mai lõpuni.
Tartu Regiooni Energiaagentuuri ekspert Tiit Pikk annab Viljandi maavalitsues nõu mai lõpuni. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavalitsuses hakkab ekspert taas andma huvilistele nõu, kuidas igapäevaselt säästa elektrit ja sooja ning kuidas tuleb õigesti ehitust planeerida.

Tasuta konsultatsioonid on kavas teisipäeviti kella 10—16. Esimene nõuandepäev on järgmisel 12. veebruaril, ning esialgu kestavad need kuni mai lõpuni.

«Eesti inimesed on harjunud oma muredega ise toime tulema, kuid see ei peaks alati nii olema. Eriti sedavõrd keerulises valdkonnas kui energeetika,» leidis Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase. «Suuri investeeringuid üle jala teha ei ole otstarbekas. Just ehituste planeerimise faasis, enne kevad-suviseid ehitustöid, on konsultatsioonist kõige enam kasu.»

Konsultant tuleb Tartu Regiooni Energiaagentuurist ning tema poole saavad pöörduda kõik inimesed, kellel on küsimusi energiakasutamise ja energiasäästu kohta hoonetes ning keskküttevõrgus. Oodatud on eraisikud, korteriühistute juhid, ettevõtjad, valdade ehitusspetsialistid ja teised. Konsultant juhatab kätte õige teeotsa, kuidas paremini majandada ja planeerida toiminguid suure energiakuluga hoonetel. Samuti võib saada abi energeetikaalase projekti kirjutamisel või arutleda selle idee üle.

Sarnaseid konsultatsioone korraldatakse ka mujal maakondades ning eksperdi Tiit Pika sõnul on ette tulnud nii lihtsamaid kui keerulisemaid muresid. «Aga ei ole oluline, kas mure on väike või suur — lahendust vajab see ühtemoodi,» leidis ta.

Inimesi on huvitanud näiteks see, miks kommunaalkulud püsivad kõrged, kuigi hoone tundub olevat soojapidav või on isegi renoveeritud, kas valida soojustuseks penoplast või kivivill ning kas ja kuidas kasutada päikesepaneele.

Konsultatsioonile tulekuks eelregistreerimist vaja ei ole, kuid kui keegi soovib aega kokku leppida, saab konsultandiga ühendust e-postiaadressil tiit@trea.ee. Kohtumisele võiks kaasa võtta materjale objekti kohta, mille kohta soovitakse küsida. Kui selgub, et kindlasti oleks vajalik minna konsultandiga kohapeale olukorraga tutvuma, lepitakse ajas ja võimalustes eraldi kokku.

«Usun, et Viljandi maakonna inimesi energiasäästu teema huvitab ja seetõttu otsime võimalusi pikaajaliseks koostööks ekspertidega,» lubas Kaupo Kase. «Heaks näiteks on ka taoliste tasuta konsultatsioonide pakkumine. Need olid maavalitsuse ruumes kavas eelmise aasta oktoobrist detsembrini ning jätkuvad nüüd pärast väikest vaheaega kuni mai lõpuni.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles