Täna on müra teadvustamise päev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordivõistlused on mõnikord üsna mürarikkad.
Spordivõistlused on mõnikord üsna mürarikkad. Foto: Elmo Riig / Sakala

29. aprillil tähistatakse rahvusvahelist müra teadvustamise päeva, mis on üks osa projektist «Müra pole muusika».


Projekt sai alguse mürafooride tasuta kasutada andmisest haridusasutustele sügistalvel. Projekt keskendub helidele ja selle mõjule loodusele ja inimesele.

Projekti käigus selgitatakse välja, milliseid loodus- ja linnuhääli tuntakse, kuidas ära tunda müra, seda vältida ja leevendada ning kas seda on võimalik ka ennetada.

Maikuus on vaikusenädalad haridusasutustes. Õpilastele korraldatakse ideevõistlus «Rahvusvaheline müra teadvustamise päev 2010», haridusasutustele parima vaikusenädala kajastamise võistlus, otsitakse kõige suuremat müraallikat oma kodukohas ning luuakse tantse «Müra pole muusika». Tipphetk on noortele puhta õhu pidu, mis peetakse mai lõpul Jüri gümnaasiumi staadionil Harjumaal. Õpetajatele ja ametnikele on juuni algul avatud ruumi stiilis konverents Jaaniojal Lääne-Virumaal.

«Müra pole muusika» eesmärk on pöörata tähelepanu keskkonnamürale meie ümber, panna noori kuulama looduse hääli ja õppida tundma loodust. Vanemale kooliastmele selgitatakse müra tähendust, selle kahjulikku mõju tervisele ja loodusele ning müra ennetamise võimalusi.

Inimesed puutuvad müraga kokku lasteaias, koolis, transpordivahendeis, kodus, rokk-kontserdil või kinos ning kuulates kõrvaklappidega valju muusikat. Müra on organismile alati kahjulik, koormates kuulmiselundeid ja selle kaudu ka peaaju.

Müra alandab tähelepanuvõimet, põhjustab stressi, väsimust ja näiteks vereringesüsteemi haigusi, vähendab kuulmistaju ning sellega võivad kaasneda sotsiaalsed probleemid.

Projekti «Müra pole muusika» korraldab mittetulundusühing Ökokratt, toetavad 80 omavalitsust, keskkonnaministeerium, kohaliku omaalgatuse programm, Netikuller ning paljud ettevõtted ja ametiasutused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles