Millise katuse alla abivajajad kolitakse?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegu asuvad eakate ja puuetega inimeste sotsiaalasutused Viljandi eri paigus. Piltidel on päevakodu majutav Inkeri maja Pikal tänaval (vasakul), Posti tänaval asuv puuetega inimeste nõukoja hoone (keskel) ning Eha tänava maja, kus tegutseb pensionäride ühendus. Lisaks üüritakse Viljandi pensionäride liidu jaoks Maksimarketi teisel korrusel ruume.
Praegu asuvad eakate ja puuetega inimeste sotsiaalasutused Viljandi eri paigus. Piltidel on päevakodu majutav Inkeri maja Pikal tänaval (vasakul), Posti tänaval asuv puuetega inimeste nõukoja hoone (keskel) ning Eha tänava maja, kus tegutseb pensionäride ühendus. Lisaks üüritakse Viljandi pensionäride liidu jaoks Maksimarketi teisel korrusel ruume. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi linnavalitsus kuulutas teisipäeval välja avaliku konkursi, et leida üüripind, millele mahuksid kõik eakatele ja puuetega inimestele vajalikud keskused. Järgmisel päeval kinnitas «Sakalale» sellel osalemise plaani üks ettevõtja.

Kui «Sakala» Leola Kinnisvara juhi Raul Alliksaarega eile lõuna paiku ühendust võttis, polnud too end veel konkursi tingimustega täpsemalt kurssi viinud ega osanud seetõttu öelda, kas tema firma linnale pakkumise esitab või mitte. Pärastlõunaks oli ettevõtja nõudmistega tutvunud ning otsuse langetanud.

«Jah, esitame küll,» sõnas Raul Alliksaar ning lisas, et linnale kavatsetakse pakkuda ühte Leola ärikeskuse Kivi tänava poolsesse külge jäävat osa.

Ühes kohas oleks otstarbekam

Viljandi linnapea Loit Kivistik selgitas, et sotsiaalasutused soovitakse ühte majja kolida, sest see on otstarbekas nii inimestele kui linnavalitsusele. Linnapea märkis, et praegu on Viljandis mitu asutust, mis pakuvad eakatele ja puuetega inimestele erinevaid teenuseid. Tihti käib üks kodanik päevas mitmes asutuses ning kui need asuksid ühes kohas, saaks tema jalavaeva säästa.

«Kui praegused ruumid kokku liita, siis ruutmeetrite osas ei kavatse me järele anda, aga nende kasutamine saaks olla palju efektiivsem,» rääkis Kivistik. «Sellisel juhul ei peaks enam vajaduse korral saali väljast rentima, vaid see oleks juba endal olemas.»

Viljandi linnavalitsuse sotsiaalameti juhataja Livia Kase sõnul plaanitakse kokku kolida neli sotsiaalasutust: Eha tänav 4 tegutsev Viljandimaa pensionäride ühendus, Posti tänav 20 majas asuv Viljandimaa puuetega inimeste nõukoda, Lääne tänav 2 üüriruumides tegutsev Viljandi pensionäride liit ning Pikal tänaval Inkeri majas töötav Viljandi eakate päevakeskus.

Ka Livia Kase meelest võiks asutuste ühte kohta kolimine muuta ruumide kasutamise optimaalsemaks ja sotsiaalkeskuses käimise inimestele lihtsamaks. Ühtlasi võiks Kase nägemust mööda tänu sellele paraneda asutuste koostöö.

Linn on seadnud konkursi tingimusteks, et üüripind peab asuma kesklinna piirkonnas ning olema ligikaudu 1000 ruutmeetrit suur. Üüriperiood on minimaalselt kümme aastat ning pinna peaks saama kasutusele võtta võimalikult kiiresti.

Pakkumiste esitamise tähtaeg 28. veebruar kell 14.

Mõisamajalt oodatakse pakkumist

Loit Kivistik sõnas, et pole pakkumise objektiivsuse nimel ühegi ettevõtjaga võimalikest üüripindadest rääkinud. «Kindlasti on mul aga mõtteid, kus see maja võiks olla,» lisas ta.

Kivistik tõi välja, et ootab pakkumist Viljandi mõisamaja omanikult.

Tühjana seisev mõis kuulub aktsiaseltsile Acropolis. Selle juht Kristjan Saar tõdes, et pole pakkumisega kursis, kuid kardab, et hoone sotsiaalkeskuseks muutmine võib jääda kehva seisukorra taha.

«Enne tuleks ruumid ja maja korda teha, see on aga kallis,» arutles Saar. «Ma ei ütle praegu ei ega jaa,» lisas ta pärast lühikest järelemõtlemist.

«Sakala» andmetel on üks bussijaama omanikke Tauno Tuula pakkunud välja idee, et kõnealuse hoone ruumidesse võiks kolida loodava rõngasvalla valitsus. Küsimusele, kas ta kavatseb bussijaama sotsiaalkeskuse kohana välja pakkuda, vastas Tuula aga eitavalt. Tema selgitust mööda läheks kaubanduskeskuse ruumide üürimine linnale liiga kulukaks.

Ainsana konkursil osalemise plaani kinnitanud Raul Alliksaar rääkis, et soovib linnale välja pakkuda Leola ärikeskuse selle osa, kus varem tegutses töötukassa. Ruumid jaguneksid Alliksaare jutu põhjal kolme korruse vahel, sotsiaalkeskus saaks omaette trepikoja ning hoonesse ehitataks lift. «Näis, kas linnale selline variant sobib,» sõnas ettevõtja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles