Kõpu noorikud pääsesid lõast

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Osaühingu Kõpu PM piimafarmis kerkis läinud aasta lõpul vana asemele uus noorloomade laut.

Maakonna väikseima valla suurima ettevõtte juhataja Tõnu Vreimanni sõnul on farmi järk-järgult ajakohastatud juba kuus aastat. Lüpsilauda renoveerimisest alanud tööd on nüüdseks jõudnud sinnamaani, et kõigil veistel peale vasikate on uus, moodsate seadmete abil toimiv eluase.

Mullu tehtu nõudis ligi 1,3 miljonit eurot, millest 389 000 on lubanud katta põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet. Peale noorloomade lauda saadi selle eest 7000-kuupmeetrise mahuga silohoidla. Samuti korrastati teid ja platse ning pandi tööle uus sõnnikupumpla.

«Järgmiseks peaks vasikalauda ette võtma, sest seal käib kogu töö seniajani käsitsi. Ja eks loomadki vääriks paremaid elutingimusi,» rääkis Tõnu Vreimann. Ühtlasi nentis ta, et päris valmis pole farmi lootustki saada: nii kui kompleksi ühes otsas midagi korda on tehtud, avastad, et teises otsas on miski oma aja ära elanud.

Enam kui 60 osanikule kuuluva Kõpu PM-i esialgne plaan nägi ette noorloomade lauda renoveerimist, mis pidi arvestuste kohaselt tulema uue püstitamisest ligi 300 000 eurot odavam. Paraku näitas ekspertiis, et vana ehitise konstruktsioonid on äärmiselt viletsas seisukorras ja neile ei ole mõtet loota. Niisiis otsustati plats puhtaks teha ja hoonega nullist alustada.

«Uus asi on ikka uus asi. Peale selle, et saime loomad lõa otsast vabapidamisele lasta, on siin ka söötmine ja sõnniku eraldamine suuremas osas masinate peal. Tööd on kahe inimese jagu vähem,» nimetas osaühingu juhataja kopsaka investeeringu plusse. Samas rõhutas ta, et tööta nood inimesed selle tõttu ei jäänud: neile leiti teine rakendus.

Et lauda aknad pole kaetud mitte klaasi, vaid automaatselt ette ja eest ära liikuvate kardinatega, on nüüd ruumis alati värske ja õige temperatuuriga õhk. Mõistagi tagab see karjale parema tervise ning mõjutab pikemas perspektiivis piimatoodangut.

«Pärast lüpsilehmade vabapidamisele viimist kasvas piimakogus märgatavalt. Kui varem andis üks lehm aastas keskmiselt 6000 liitrit piima, siis nüüd annab 9800 liitrit. Eks see ole ikka nii, et mida paremini on loom söödetud ja hoitud, seda rohkem pakub ta sulle vastu.»

ETTEVÕTE

Osaühing Kõpu PM loodi omaaegse Kõpu kolhoosi asemele.

• Ettevõttel on 63 osanikku, kellest paljud on sama firma töötajad.

• Farmis on praegu 582 lüpsilehma ja umbes sama palju noorloomi.

• Töötajaskond koosneb 43 inimesest.

Allikas: Kõpu PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles