Töötute arvelevõtu tempo kahanes

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: «Sakala»

Viljandimaal on töötute hulga paisumine veidi aeglustunud, sest tööandjad on siinse tööturuameti juhi hinnangul endale selgeks teinud, kui suurt personali nad vajavad, ning suured koondamised on lõppenud.


«See töötute hulga väga kiire paisumise laine kestiski liiga kaua,» arvas viimaseid päevi tööturuameti Viljandimaa osakonna juhi ametit pidav Peep Raju. Pikka aega lisandus maakonnas keskmiselt 20 töötut päevas ja oli ka neid päevi, kui arvele võeti 40 töötut.



Hooajatööd aitavad pisut


Fakti, et eelmisel nädalal registreeris amet maakonnas 18 uut töötut, seostas Raju kahe asjaoluga. Esiteks on paljud tööandjad jõudnud oma kollektiivi kriitilise pilguga üle vaadata ning vajalikud koondamised ära teinud. Teiseks on hakatud pakkuma hooajatööd ning see on töökohti juurde toonud.



«Meil oli eelmisel nädalal päev, kui registreerisime kümme töötut ja samal ajal läks kümme inimest tööle,» selgitas Raju. Ehkki töökohad on üldjuhul ajutised, pakuvad need raskel ajal siiski leevendust.



Maakonnas oli eelmise nädala lõpuks registreeritud 2263 töötut. Paraku ei kajasta see arv tööta Viljandimaa inimeste koguhulka, sest sajad inimesed on saadetud osaliselt tasustatavale puhkusele. Neile peab tööandja seaduse kohaselt maksma 2610 krooni kuus.



Tööta inimesi on veel


Tööinspektsiooni tööinspektori-juristi Elina Soometsa andmetel on praegu maakonnas antud 27 ettevõttele õigus saata töötajaid kas osaliselt tasustatavale puhkusele või rakendada nende puhul osalist tööaega. Niisugune otsus puudutab 519 inimest.



«Tõenäoliselt on see aga ainult jäämäe tipp,» hindas Soomets.



Ettevõtteid, kus kas või osa töötajaid on koju saadetud, on tema andmetel tublisti enam. «Sel perioodil tekib töötajal nõudeõigus lepingus kehtestatud palgale,» selgitas Soomets. Tema sõnul on töövaidluskomisjonis selliste avalduste hulk plahvatuslikult kasvanud ning neis nõutakse nii saamata jäänud palka kui viiviseid väljamakse hilinemise eest.



Töötute hulga edasist tõusu eksperdid prognoosida ei oska, sest seda mõjutab uus töölepingu seadus, mis jõustub 1. juulil.



«Meil pole mingeid aluseid, mille põhjal teha prognoose aasta teiseks pooleks,» nentis Raju.



Soomets ütles, et edaspidi ei pöörduta tööinspektsiooni poole osaliselt tasustatavale puhkusele saatmiseks, sest uue seaduse jõustumise järel pole selleks inspektori nõusolekut enam vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles