Repliik: Kahjumist hoolimata

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helgi Kaldma
Helgi Kaldma Foto: Elmo Riig / Sakala

Verilaske kandis ühe kõrvaltee ääres jäi silma koristamata rukkipõld. Sügisesed vihmad ja lumi olid vilja tihedalt vastu maad surunud, kuid viljapeadest vaatasid vastu jämedad terad.


«Peremees püüdis kombainiga mitu korda peale minna, kuid märg põld ei lubanud,» teadis teine talunik. Nii see lahmakas vilja lume alla ning külvajal seemne, kütuse ja töö eest tasu saamata jäi. Tagantjärele tark olles võib öelda, et tolle põllu pidaja oleks nagunii miinustesse jäänud, sest vilja eest maksti mullu vähe raha.



Ega põllumees tänavugi ta­sule looda. «Enam-vähem kõik, mis külvame, läheb kahjumisse,» ütles Viiratsi valla Koordi talu peremees Riho Hint. Kissa-Märdi peremees Väino Viidebaum sõnas teisiti: «Põllumehel pole kindlust.»



Ometi külvavad nii Riho Hint, Väino Viidebaum kui teisedki, sest põllumees teisiti ei saa. Tõsi, ta külvab varasemast vähem ning selle võrra on meie toidulaud kohalikust viljast vaesem. Sissetoodu aga kasvatab toidu hinda.



Ennustati: aprilli teisel poolel läheb lehmakarjade hävitamiseks, sest kaua jõuavad loomapidajad piimatootmisele peale maksta. Aga Kissa-Märdi ja Männi-Kasesalu ei vii veel lehmi tapale. Vilets aeg ei saa igavesti kesta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles