Minihansa ideed hakatakse meelitavaks kavandiks valama

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi linnavalitsus tahab Valuoja orgu rajada hansateemalise minilinnaku, millesarnaseid on Euroopas mujalgi. Väiksem pilt on tehtud Baierimaal.
Viljandi linnavalitsus tahab Valuoja orgu rajada hansateemalise minilinnaku, millesarnaseid on Euroopas mujalgi. Väiksem pilt on tehtud Baierimaal. Foto: MARKO SAARM / THOMAS RUFFER (CARO/SCANPIX)

Kui kõik läheb plaani järgi, saab kahe aasta pärast Viljandis Valu­oja orus jalutades tunda end ajas mitu sajandit tagasi läinud King Kongina.

Nimelt tahab Viljandi linnavalitsus rajada orgu hansapargi, kus oleks 20—50 Hansa Liidu linna hoone või rajatise maketti. Linnajuhtide arvates võiks see olla 2015. aastal Viljandis peetavate rahvusvaheliste hansapäevade tõmbenumber.

Esmaspäeval otsustati linnavalitsuse istungil korraldada minihansa ideekavandi saamiseks avalik konkurss. Kavand tuleb esitada 10. aprilliks, kuid juba 19. veebruaril kutsub linnavalitsus asjast huvitatud arhitektid kokku, et selgitada neile oma ootusi.

Teiste linnade toel

Linna peaarhitekti Laur Piheli selgitust mööda soovitakse Viljandisse rajada Brüsselis asuva mini-Euroopa laadne teemapark, ainult et siinses pargis ringi käies peaks tekkima tunne, nagu oleks sattunud hansaaega. Nagu mini-Euroopas, kavatsetakse ka minihansa maketid teha mõõtkavas 1:25. Viljandit võiks seal linnavalitsuse hinnangul esindada ordulinnuse rekonstruktsioon, mille pikkus oleks umbes kuus meetrit.

Laur Piheli sõnul ei ole kindlaks määratud, kus täpselt teemapark orus olema hakkab. Võttes aga arvesse, et maketid ei tohi rajamis- ja ekspluatatsioonikulusid silmas pidades olla ülemäära hajali, tuleb tema hinnangul kõne alla paar varianti.

«Hansalinnu ühendas omal ajal vesi, mistõttu on üks võimalus panna maketid piki Valuoja,» arutles peaarhitekt.

Tema nägemust mööda võikski teemaparki ühest küljest piirata vesi ja teistest külgedest madal hekk. Kõrge tara või muu säärane peaarhitekti arvates piirdeks ei sobiks.

Idee kohaselt valiks iga teemapargis esindatud linn ise välja, millise hoone või rajatise maketti nad soovivad, teeksid selle ise valmis ning tooksid Viljandisse. Et see teoks saaks, kavatsetakse teemaparki reklaamida tänavu suvel Saksamaal Herfordi linnas peetavatel rahvusvahelistel hansapäevadel. Nagu Laur Pihel ütles, on pärast tagasiside saamist võimalik edasisi plaane teha.

Meelitaks turiste

Viljandi linnapea Loit Kivistiku hinnangul võiks projekt tekitada hansalinnades huvi seepärast, et Hansa Liidu temaatika on üsna tagaplaanil. «Hansalinnaks olemine ei pälvi praegu ülemäära palju tähelepanu,» nentis ta.

Kivistiku ütlemist mööda pole veel selge, kas teemaparki pääsemise eest hakatakse tasu võtma või mitte, samuti on liiga vara kõnelda selle rajamiseks vajalikust rahasummast.

Laur Pihel rääkis, et selle aasta sügiseks soovitakse jõuda detailplaneeringu ja tööprojekti allkirjastamiseni, 2014. aasta kevadel plaanitakse ehitustöödega algust teha ning aasta hiljem lõpetada.

Loit Kivistik avaldas lootust, et minihansast saab rajatis, mille pärast hakatakse Viljandisse sõitma. Eelkõige peab ta silmas lähemalt pärit turiste.

«Tahaks olla suurejooneline ja öelda, et ka välisriikidest hakatakse seepärast Viljandisse sõitma. Ent selge on see, et meie rahalised võimalused pole lõputud,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles