Kojad ootavad ideedega inimesi

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõttetalgute Viljandimaa koordinaator Urmas Volmer kinnitas, et läheb reedel mõnda kotta kaasa mõtlema.
Mõttetalgute Viljandimaa koordinaator Urmas Volmer kinnitas, et läheb reedel mõnda kotta kaasa mõtlema. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Minu Eesti» mõttetalgute korraldajad on ennustanud, et üle Eesti tegutseb umbes 400 mõttekoda, millest igaühte koguneb kuni paarsada inimest, kuid seni on registreerumine olnud üsna tagasihoidlik.


«Minu Eesti» kommunikatsioonitoimkonna juht Anneli Ohvril ütles, et talgutele saab end registreerida 1. mai hommikuni ning selle ajani on võimalik ka mõttekodasid luua.

«Me oleme üsna veendunud, et igasse mõttekotta tuleb inimesi ja spontaanselt liitujaid on palju,» rääkis Ohvril. «Kotta võib registreeruda ka üksi — oleme maha võtnud piirangu, et tiimi peab kuuluma kolm liiget. Loodan, et see tõstab liitumise aktiivsust.»

Viljandimaa koordinaator Urmas Volmer usub, et registreerujaid tuleb juurde, sest tihti jäetakse otsustamine viimasele minutile. «Seni jälgitakse, mida lehed kirjutavad ja mida sõbrad asjast arvavad. Mõttekoja ukselt ei aeta kedagi ära ja kirja saab end panna ka kohapeal,» rääkis Volmer.

Hulka, kui palju peab kojas liikmeid olema, pole Volmeri sõnul kindlaks määratud. «Piisab ka ühest inimesest ühe hea mõttega, juba seegi on positiivne,» lausus ta. «Me tegelemegi üle Eesti sellega, et luua soodne keskkond, kuhu mõtted saavad maanduda.»

Mõtted talletatakse panka

Kartused, et keegi poleks kaasamõtlemiseks justkui piisavalt tark, lükkab Urmas Volmer ümber. «Me ei hakka kedagi kohale meelitama, aga julgustamist ja rahustamist vajaksid küll üsna paljud,» tõdes koordinaator. «Kõik, kes tulevad, on õiged ja oodatud inimesed. Ja kui üritus tõesti ei meeldi, on vaba voli ära minna, ehkki positiivse eelhäälestuse korral lubavad avatud ruumi reeglid oma ideedele rakendust leida,» rõhutas ta.

Mõttekojad avatakse reedel kell 10. Igas kojas on vanem, kes hoolitseb ürituse õnnestumise eest. Päeva juhib talgujuht. Ette on valmistatud 18 teemavaldkonda, mis kajastavad inimeste igapäevast elu ja vajadusi. Igas mõttekojas on arutusel kolm ühiskondlikku ja üks kohalik teema. Talgujuht edastab päeva lõpul ideede kokkuvõtte videoklipina veebikaamera vahendusel korraldajatele.

Talgutel tekkinud ideed leiavad tee «Minu Eesti» veebilehel avatavasse ideepanka, kus analüüsitoimkond need läbi töötab. «Kui kiiresti see tehtud saab, ei oska praegu täpselt öelda, sest see on suur töö,» nentis Volmer.

Ideepank on avalik ja selle sisuga saavad tutvuda kõik. Mõttevargust ei pea osalejad kartma: Urmas Volmeri kinnitusel pannakse ideed panka koos nende autorite nimedega.

Võrdlus eelmise aktsiooniga

Mida toob kaasa koos tegutsemine ning mis energia sellest tekib, seda saab Volmeri hinnangul tunda ainult see, kes ise talgutel osaleb. «See on samasugune koosolemine nagu laulupeol, Balti ketis või prügi koristades,» võrdles ta.

Ettevõtmine on saanud palju kriitikanooli ning mulluse prügikoristusaktsiooniga võrreldes on seda nimetatud sõnakõlksutamiseks.

«Prügikoristaja tegi eelmisel aastal teeveere või metsatuka puhtaks. Kas tuleme järgmisel ja ülejärgmisel aastal taas kokku ja koristame sealtsamast jälle prahti, sest sodi visatakse ju edasi? Tagajärgede kõrvaldamisest olulisem on põhjusteni jõudmine, selleks vajame lahendusi ja ideid ning me ootame inimesi, kes neid välja pakuvad,» selgitas Urmas Volmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles