Juhtkiri: Kool ja kodu kokku

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu reformierakondlased tegid äsja ettepaneku lisada arutusel olevasse põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse eelnõusse punkt, mis kohustaks kooli ja lapsevanemat sõlmima käitumisreeglistikku puudutava lepingu.


Idee autorite sõnul oleks see ennekõike ennetusliku loomuga hea tahte lepe, mis aitaks must valgel üle korrata koolis kehtivaid reegleid. Nii loodetakse õppeasutustes tagada praegusest parem kord ning soodsam õpikeskkond.



Riigikogulase Lauri Luige sõnul võiks leping olla kolmepoolne: sellele peaksid allkirja andma kooli esindaja, lapsevanem ja laps ise. Nii fikseeritaks kõigi poolte õigused ja kohustused, et nad võtaksid need teadmiseks ja tunnetaksid endal lasuvat vastutust. «Selge see, et sinna ei saa kirjutada midagi sellist, mida seadustes pole sätestatud, näiteks karistusi,» selgitas Luik.



«Sakala» arvates on tegu hea mõttega, millega koolid võiksid kaasa minna sõltumata sellest, kas säte tulevasse seadusesse tõepoolest paigutatakse. Kõige rohkem on seda tarvis just lapsevanematele, kelle side kooliga on tihtilugu kahetsusväärselt väike. Mida enam emad ja isad mõistavad, et õppeasutusega tasub iga päev kontakti hoida ning võimaluse korral koolile abi osutada, seda paremad on laste õpitulemused.



Olgugi et paljudes kohtades on e-kooli programm edukalt alanud ja osa õpetajaid teeb vanemaid informeerides järjepidevat tööd, võib väita, et kodu ja kool tegutsevad tihtilugu teineteisest mööda. Lastele tähendab see lõhestumist: ühes kohas kehtivad ühed ja teises teised reeglid. Arenemiseks hädatarvilikust stabiilsusest ei saa säärastes tingimustes juttugi olla.



Juba ainuüksi sellest, kui vanemad lepingu ühe korra mõttega läbi loevad ning sellele allkirja andmiseks kooli lähevad, on palju kasu. Aeg-ajalt tasub oma lapse õpetajatele ja direktorile tere öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles