Ekseko jälgib seagripi levikut

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead
Sead Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti suurima seafarmi Ekseko töötajad jälgivad maailmas inimesi surmava seagripi levikut väga hoolikalt ja loodavad, et Eesti inimeste ja sigadeni see tõbi ei jõua.


«Esialgu pole meil siin midagi otseselt karta ja mingeid gripisümptomeid pole sigadel olnud selle aja jooksul, mis mina siin töötanud olen,» ütles 1997. aastast ametis olev Ekseko tootmisdirektor Mati Tuvi.



Ta nentis, et teateid seagripi leviku kohta tuleb järjest lisaks ja sellest infost sõltub farmi tegevus.



Tuvi sõnul levib Mehhikos praegu sigadelt inimestele kanduv seagripi vorm, millesse erialase kirjanduse andmetel on varem surnud vaid üks inimene.



Mehhikos uuritakse 1614 oletatavat gripijuhtumit ning 103 inimest on selle haiguse tõttu surnud. Mitu Euroopa riiki on hakanud väga hoolikalt jälgima Ameerikast saabuvaid lennukeid ja haiguskahtlusega inimesed pannakse karantiini.



Seagripi diagnoosiga inimesi on Hispaanias ning seda kahtlustatakse vähemalt kümnel taanlasel ja rootslasel.



Mati Tuvi sõnul on küll teoreetiline võimalus, et viirus võib levida inimeselt inimesele ja seeläbi jõuda seafarmi, kuid Eksekos kasutatavad hügieeninõuded peaksid selle ohu miinimumini viima. «Kõik sigade juurde minevad inimesed peavad käima saunas ja vahetama rõivad,» selgitas ta.



Juhul kui mõni Ekseko töötaja peaks minema reisile Lõuna-Ameerikasse, tuleb tal sellest oma tööandjat informeerida. «Meie üldine nõue on, et ükski reisilt naasev töötaja ei tohi 48 tunni jooksul sigade juurde minna,» rääkis Tuvi. «Ja pole vahet, kas ta käis Lätis või Mehhikos.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles