Täna selgub kaheksas noor moelooja

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna leiab «Noore moelooja» võistlus viimast korda aset selle agataja Eneli Põdra juhtimisel. Seda, mis moeetendusest edasi saab, näitab tulevik. Vanema vanuserühma disainerite seas on oodata osavõtjaterohket mõõduvõttu. Foto on mullusest võistlusest.
Täna leiab «Noore moelooja» võistlus viimast korda aset selle agataja Eneli Põdra juhtimisel. Seda, mis moeetendusest edasi saab, näitab tulevik. Vanema vanuserühma disainerite seas on oodata osavõtjaterohket mõõduvõttu. Foto on mullusest võistlusest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänane õhtupoolik on Karksi-Nuia kultuurikeskuses täis kangaste sahinat ja tulede vilkumist, sest käib «Noore moelooja» võistlus. Paraku jääb kaheksas moeetendus viimaseks.

Õigupoolest on see viimane, mida korraldab võistluse algataja Eneli Põder. Ta loodab, et keegi võtab järje üle ja ettevõtmine jätkub.

Hull aeg sai mööda

«Teeme seda tõesti viimast korda sellisel moel, edasi lähen järgmisel aastal teise teemaga,» lausus Eneli Põder. Veidike saladuseloori kergitades ütles ta uue plaani märksõnaks «tants».

Moekonkursi algataja sõnul ei ole «Noor moelooja» oma aega ära elanud. Selle kinnituseks on ka see, et täna õhtul näeb laval 16 kollektsiooni, mis on täiesti keskmine tulemus.

«Hull aeg oli siis, kui esitati 26 kollektsiooni,» meenutas ta. «Sellised etendused läksid liiale. Rahvas ei jõudnud vaadata, sest etteasted kestsid kolm tundi.»

Suurem osa moeetendusel esinejaid on ikka olnud Karksi-Nuiast. See näitab korraldaja hinnangul, et kohalikud noored tunnevad asja vastu endiselt huvi. Tänavugi on kuueteistkümnest kümme kollektsiooni kohalikud.

«Võib-olla see, et teised peavad Karksi-Nuia sõitma, on saanud takistuseks,» arutles Põder, kuid lisas, et tema pole küll kunagi arvanud, et «Noort moeloojat» võiks kusagil mujal teha.

Mingil määral on aga ka laiemat huvi olnud ning kümmekond kollektsiooni on pärit väljastpoolt Karksi valda.

««Noor moelooja» ei ole kindlasti ennast ammendanud, aga natuke tuleks teda putitada ja talle uus vorm anda,» sõnas Põder. «Ehk tuleksid siis ka maakonna noored rohkem kaasa.»

Kaks noormeest

Tänavu näeb moeetendusel kuut kollektsiooni, mille autorid pole kohalikud. Lisaks Karksi-Nuia disaineritele toovad oma loomingu publiku ette Mõisaküla, Viljandi, Heimtali ja Ramsi noored.

«Kahel kollektsioonil on isegi noormehed autoriteks,» ütles Eneli Põder. Üks noormees on Ramsilt ja teine Karksi-Nuiast, kuid viimati nimetatu on teinud kollektsiooni tüdrukuga kahasse.

Moeetendus võib selle algataja sõnutsi mängida teatud rolli ka noorte valikutes, andes innustust näiteks edasiõppimiseks. «Meie piirkonnas on sündmus oma eesmärgi täitnud: päris mitu on läinud disaini õppima,» tähendas Põder.

Ajastuhõngulised etteasted

Tänavuse «Noore moelooja» teema on kuumad kuuekümnendad ja 16 kollektsiooni garanteerivad etenduse korraldaja sõnutsi mõnusa vaatamise. Kõige suurem osalejate hulk on B-kategoorias ehk õpilaste seas, kes käivad IV—VI klassis. Seal on kokku kaheksa kollektsiooni.

I—III klassist on kaks esinejat. C-kategoorias ehk siis VII—IX klassist tuuakse välja ainult üks etteaste, seega on võitjat ka kerge ennustada. D-kategoorias, kõige vanemas astmes, tuuakse lavale viis kollektsiooni. «See tuleb ilmselt päris põnev. Ei mäleta, et D-kategoorias oleks meil varem olnud lausa viis etteastet,» ütles Eneli Põder.

Rohkem kui moeloojaid, on etendusel aga abiväge — peakorraldaja sõnutsi lausa väga palju. «Kui «Noor moelooja» hakkab lähenema, tulevad noored ise mu juurde ja küsivad, kas abi on vaja,» rääkis Põder. Pruugib tal öelda vaid päev ja kellaaeg, ning hulk tegutsejaid ongi ülesandeid ootamas.

Üleeile alustati näiteks lava ehitamist. Kultuurikeskuses veedeti pikk päev, kuni õhtul kella kaheksani välja. Eilseks olid paigas ka poodiumid ning veel pimeduse saabudes kestsid lavaproovid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles