Kyäni toidulisandi turustamine keelati

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) teavitas, et Kyäni Europe AB müüdavat toidulisandit Kyäni Sunset ei ole lubatud Euroopa Liidus turustada. Põhjuseks nimetas amet selle, et tootes E-vitamiini allika ja lisaainena kasutatav tokotrienool ei ole lubatud ühendite nimekirjas.

E-vitamiin on üldnimetus rasvlahustuvatele tokoferoolidele ja tokotrienoolidele. Looduslikult esineb seda kaheksas keemilises vormis (alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokoferool ning alfa-, beeta-, gamma- ja delta-tokotrienool), mille mõju inimesele on erinev. Toidulisandites kasutada lubatud E-vitamiini allikad on loetletud valitsuse määruses number 165. Lisaainete kasutamist reguleerib määrus number 81.

E-vitamiini allikana ei ole üksnes tokotrienool lubatud ühendite nimekirjas, sest Euroopa toiduohutusameti hinnangul pole küllalt andmeid, et hinnata ühendi mõju ja ohutust inimeste tervisele.

VTA on teinud toidulisandi Kyäni Sunset turuleviijale ettekirjutuse, millega kohustab katkestama toote turustamise ja müügi Eestis, ning edastanud informatsiooni ka teistele Euroopa Liidu liikmesriikidele.

VTA nentis, et mis tahes toidulisandi turuleviijal on kohustus hiljemalt toote turuleviimise päeval sellest ametit teavitada. Kyäni Europe AB 24. jaanuaril edastatud pressiteates jäeti mainimata, et kuigi Kyäni Sunsetist on VTA-d teavitatud, on ametil kahtlusi selle E-vitamiini allika suhtes ning ta hindab esitatud andmete põhjal toote nõuetekohasust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles