Kõige kärmema režiimiga foor annab jalakäijale kuus sekundit

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Centrumi kaubanduskeskuse juurest üle Tallinna tänava viival vöötrajal näeb tihti jalakäijaid, kes jõuavad teisele poole teed siis, kui foor näitab juba punast tuld.
Viljandis Centrumi kaubanduskeskuse juurest üle Tallinna tänava viival vöötrajal näeb tihti jalakäijaid, kes jõuavad teisele poole teed siis, kui foor näitab juba punast tuld. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kuigi Centrumi kaubanduskeskuse juurest üle Tallinna tänava viiv fooriga vöötrada pole Viljandis omataolistest lühim, põleb roheline tuli seal jalakäijaile kõige napimalt ning aeglasemad sammujad jõuavad teisele poole teed siis, kui sirab keelav märgutuli.

Kolme sõidurada ja ohutussaart hõlmaval ülekäigurajal põleb roheline tuli jalakäijaile kuus sekundit, vilgub seejärel neli sekundit ja vahetub üheks minutiks punase tule vastu. Praktikas tähendab see, et ka üsna kiire tempoga kõndijad jõuavad teisele poole teed rohelise vilkudes, vaevalisema liikumisega inimesed aga siis, kui teeületust keelav märgutuli on juba süttinud.

Teist nii lühikese tsükliga foori «Sakala» mõõtmistulemuste põhjal Viljandis pole. Näiteks Männimäe kahest foorituledega reguleeritud vöötrajast linna piirile lähimal sebral, kus ületada tuleb kaks sõidurada, põleb lubav märgutuli enne vilkuma hakkamist kaheksa sekundit.

Viljandimaa puuetega inimeste nõukoja juhatuse liige ning endine tegevjuht Urve Kimmel kinnitas, et nende seas, kel on liikuda raske, on mõne foori liiga lühike tsükkel jutuks olnud. Esimese näitena tõi Kimmel sellesama Tallinna tänava vöötraja.

«Seal on isegi tavainimesel vaja kiirustada, sest roheline tuli põleb tõesti väga lühikest aega,» lausus ta.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja ning Viljandimaa liikluskomisjoni esimees Reevo Maidla selgitas, et foori töötsükkel töötatakse välja konkreetse ristmiku järgi ning seejuures võetakse arvesse paljusid tegureid, näiteks autode ja jalakäijate eeldatavat liikumistihedust. Vajaduse korral saab fooritsükleid ka muuta, kuid oma sõnul pole Maidla linnakodanikelt kõnealuse foori kohta tagasisidet saanud.

Ta tõi välja, et kuigi roheline tuli põleb kõnealuses fooris kuus sekundit, on aeg, mille jooksul võib ohtu kartmata vöötrada ületada, siiski tunduvalt pikem.

«Pärast rohelise tule põlemist vilgub see neli sekundit ning isegi siis, kui jalakäijatele on tuli punaseks läinud, ei lubata autosid kohe ristmikule,» selgitas majandusameti juht.

Reevo Maidla ütlemist mööda võib kõigist kommunaalvaldkonnaga seotud muredest või ettepanekutest Viljandi linnavalitsusele teada anda, helistades linnavalitsuse üldnumbrile või saates elektronkirja aadressile viljandi@viljandi.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles