Juhiloa kehtivuse lõpuni kehtib tavaliselt ka tervisetõend

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Juhiloa kehtivust kinnitava arstitõendi kontrollimine on tekitanud paraja paanika.

Kui varem kontrolliti tervisetõendit vaid juhiloa vahetamise ajal, siis nüüd sätestab liiklusseadus, et tervisetõendi kehtivusaja lõppedes peatub automaatselt ka juhtimisõigus.

Enamasti on nii, et tervisetõend kehtib sama kaua kui juhiluba, aga selle peale ei saa kindel olla, sest arst ei pruugi alati anda tõendit lubatud maksimumajaks. On muidki põhjusi.

Maanteeameti liiklusregistri Viljandi büroo juhataja Lembit Sokk selgitas, et 2005. aastani kehtisid teised nõuded. «Siis ei märgitud tervisetõendile kehtivusaega, see kehtis sama kaua kui juhiluba, seega kümme aastat. Alates 2009. aasta suvest märgib perearst tervisetõendile järgmise tervisekontrolli kuupäeva. Selle ajani kehtib ka tervisetõend.»

Ta lisas, et arstil on alati õigus meditsiinilistest kaalutlustest lähtudes väljastada tervisetõend tavapärasest lühemaks ajaks.

B-kategooria ehk sõiduauto juhid ei ole tervisetõendile eriti kunagi mõelnud. Autoregistrikeskuses loa järel käies on nad perearsti väljastatud tõendi tagasi saanud, aga ei mäletagi enamasti, et see paber kuskil sahtlinurgas seisab. Nii ongi paberivaba ARK ehk maanteeameti liiklusregistri veebileht ülekoormatud ning ligipääs sinna võib olla takistatud, sest kõik tahavad kontrollida, kas nende tervisetõend ikka kehtib ja ega nad viimaks roolis olles seadust riku.

Kõige lihtsam võimalus, vähemalt linnainimestele, on liiklusregistri kohalikku büroosse sõita ja asi järele uurida.

Tervisetõendi andmeid saab kontrollida vaid selle omanik ise.

TERVISEKONTROLLI KORD

Tervisekontrolli D- ja DE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõidukite, B-kategooria takso ning A-, B- ja C-kategooria alarmsõidukite juhtidele ja juhtimisõiguse taotlejatele ning mootorsõidukijuhtide õpetajatele teeb liiklusmeditsiini komisjon.

• Üle 65-aastane A-, B- ja BE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõiduki juht ja üle 50-aastane C-, CE-, D- ja DE-kategooria ning nende alamkategooriate mootorsõiduki juht, T-kategooria traktori ja liikurmasina juht, B-kategooria takso juht, A- ja B-kategooria alarmsõidukite juht ning mootorsõidukijuhtide õpetaja peavad tervisekontrolli läbima iga viie aasta järel.

Allikas: vabariigi valitsuse määrus 1. juulist 2011

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles