EESTI UUDISED

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õpilased mõnitasid õpetajat

«Postimehe» toimetusse laekus Pärnumaa koolis filmitud video, milles teismelised õpilased mõnitavad oma õpetajat.

Pühapäeval veebiportaali Youtube üles laetud videost on näha, kuidas õpilased mõnitavad, nügivad ja alandavad klassi ees olevat õpetajat, võttes talt ära küll pastakat, küll kriiti, togides teda demonstratiivselt jala või kätega ning määrides tema pintsakut.

Õpetaja jääb üleolevate poistega suhtlemisel hätta, hoiatab neid ja ähvardab, et «Räägin ära». Poisid naeravad, mõnitavad roppude sõnadega ning ähvardavad omakorda, püüdes õpetajat süüdistada löömises. Enam kui seitsme minuti pikkuses videos õppetööd ei tehta, väikeses klassis on lisaks filmijale näha nelja noormeest.

Praeguseks on video Youtube’ist eemaldatud. Juhtum leidis aset Tõstamaa keskkoolis. Kooli direktor Toomas Mitt ütles, et tegu on XIII ehk kasvatusraskustega klassi õpilastega.

«Äärmiselt kahetsusväärne juhtum,» ütles Mitt. «Tegeleme asja uurimisega.»

Lääne prefektuuri pressiesindaja Kaja Kukk nentis, et tegemist on äärmiselt taunimisväärse teoga, millele ei ole mingisugust õigustust.

«Selgitamisel on, kuidas selline asi toimuda sai, miks õpetaja ise politsei poole ei pöördunud, kes toimunu jäädvustas ja kuidas see avalikkuseni jõudis. Küsimusi, millele vastuseid otsitakse, on ridamisi,» märkis Kukk.

Politseiametnikud on kooli töötajatega suhelnud, püüavad juhtunu asjaoludes selgusele jõuda ning kujundada seisukoha.

Ühtlasi juhib politsei tähelepanu sellele, et kõigist kooliseinte vahel asetleidnud sellesarnastest vääriti käitumistest tuleks teada anda. Mullu registreeriti Pärnumaal üheksa koolikiusamise juhtumit, mille puhul alustati kriminaalmenetlust kehalise väärkohtlemise paragrahvi alusel.

Haridusministeeriumi avalike suhete osakonna konsultant Asso Ladva teatas juhtunut kommenteerides: «Videol nähtu põhjal on alust arvata, et selles koolis on juhtkonnal mitu olulist asja tegemata jäetud ning võimalik, et ka kooli üldine õpikeskkond jätab soovida.»

Ladva tähendas, et kooli juhtkond ei vastuta mitte ainult õpilaste turvalisuse eest, vaid on kohustatud tagama õpetajaskonna tervise ja väärikuse. «Videol nähtud õpetaja ei ole ilmselt juhtkonnalt piisavat tuge saanud või ei ole tunnis valitsevast olukorras juhtkonda teavitanud.»

Ladva lisas, et kooliseadus annab võimalusi, kuidas korda rikkuvaid õpilasi talitseda. Kui tegu on aga vägivallaga, siis tegeleb asjaga edasi politsei.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles