Päevaintervjuu: Tarvastu koolides on tahvelarvutid

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Karu
Alar Karu Foto: Elmo Riig / Sakala

Tarvastu valla kolmes koolis on 46 tahvelarvutit. Kõige rohkem kasutatakse neid esimese ja teise kooliastme tundides.

Tarvastu vallavanem Alar Karu, miks otsustati kõikidele valla koolidele tahvelarvutid osta?

Käisime juba Viljandi omavalitsuste liidus välja mõtte, et terve Viljandimaa hangiks oma koolidele tahvelarvutid. Paraku idee täit toetust ei leidnud ning Tarvastu vald otsustas sellega ise edasi minna. Tarvastu vald on hea näide sellest, et väikesed kohad on valmis kiiresti kohanema ning olema IT-alal moodsad.

Kui paljusid koole ja õpilasi see puudutab?

Praegu on meil kõigis kolmes koolis tahvelarvutid. 1. septembrist on Tarvastu gümnaasiumis 30 iPadi ning 1. jaanuarist said kaheksa tahvelarvutit nii Suislepa lasteaed-algkool kui Kärstna kool. Neid ostes on arvesse võetud, et korraga saab neist õppida üks klass.

Kuidas iPadide kasutamine tunnis käib?

Peamiselt kasutatakse neid esimeses ja teises kooliastmes, aga ka gümnaasiumis. iPadides on  tarkvara, mis võimaldab lahendada matemaatikaülesandeid ning õppida lugemist ja inglise keelt. Siiski peab mainima, et tahvelarvutid täiendavad koolitunde, näiteks keeleõppes: ekraan näitab looma pilti ning laps peab valima, kas tegemist on jõehobu või rebasega. Ekraani üleval servas on sõna «fox» ning laps näeb siis, kas ta saab pihta või mitte.

Kas Eesti koolid on valmis õppetöös tahvelarvuteid kasutama?

Tahvelarvutit ei tasu üle tähtsutada, aga me peame olema uuendustele avatud ning kui tuleb uus asi, siis miks mitte seda proovida. Minu arvates on Eesti hästi silma paistnud sellega, et uusi asju võetakse kergesti omaks. Järgmine põlvkond tuleb peale ning meie roll on aidata kaasa sellele, et nad oleksid edumeelsed ja uuendustele avatud.

Reedel on Tarvastu vallas kokkusaamine, kuhu tulevad omavalitsus- ja koolijuhid ning haridusminister Jaak Aaviksoo. Millega on tegemist?

Tarvastu gümnaasium valmistab ette tahvelarvuti tutvustuse kooli- ja omavalitsusjuhtidele, Kalle Küttis räägib tahvelarvutite võimalikkusest ja sellest, kuidas neid ka omavalitsuste juhid kasutada saavad. Pärast lõunat kõneleb Jaak Aaviksoo uutest suundadest ja majandamisest hariduses ning vastab küsimustele.

Miks aga just see teema on võetud? Sellepärast, et kui omavalitsusjuhid mõistavad tahvelarvutite vajalikkust õppetöös, võivad ka omavalitsuste koolid need endale saada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles