Mõni masin teeb leiget kohvi

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutarvete poes leidub kümneid erisuguseid kohvimasinaid.  Poodides kohvivee temperatuuri mõõtnud pensionäri Reet Vare väitel ei kuumuta paljud neist vett 90 kraadini.
Kodutarvete poes leidub kümneid erisuguseid kohvimasinaid. Poodides kohvivee temperatuuri mõõtnud pensionäri Reet Vare väitel ei kuumuta paljud neist vett 90 kraadini. Foto: Marko Saarm / Sakala

«Sakalaga» võttis ühendust pensionär Reet Vare, kes kurtis, et Viljandist on peaaegu võimatu leida kohvimasinat, millest tulev vesi oleks kuumem kui 74 kraadi. Õige kohvi tegemiseks on spetsialistide sõnul vaja aga vähemalt 90-kraadist vett.

«Enne jõule mõtlesin, et lähen poodi ja ostan endale filtrikohvimasina — vahepeal polnud seda kodus kuus aastat olnud,» jutustas Vare.

Novaluxist leidiski ta sobiva hinnaga, 40 eurot maksva seadme. «Kodus kohvi tehes ilmnes aga probleem: vesi kuumenes ainult 72 kraadini. Sellisel temperatuuril ei saa ju kohvi teha!»

Kuus poodi

Et vanaproua säärase masinaga midagi peale hakata ei osanud, läks ta linna paremat otsima. Ta käis läbi kuus kauplust: Novaluxi, Tuhat1 Kodumasinat, Tehnikatähe, Männimäe Koduekstra, Decora ja tarbijate ühistu kodutarvete poe.

«Küsisin, et kui ma oma elavhõbedatermomeetriga tulen, kas saame siis mõõta, kui kuuma vett üks või teine masin teeb,» kõneles Reet Vare.

Mõnes poes tuldi tema soovile vastu, mõnes aga keelduti kategooriliselt. «Novaluxi juhataja oli asjast ise ka huvitatud ja tõi igat marki masinad välja. Lasime neisse puhta vee sisse ning siis mõõtsime kuumenenud vee temperatuuri,» rääkis Vare. Paraku ei läinud üheski masinas vesi üle 74 kraadi.

Decoras nõustus juhataja Vare jutu järgi katsetama ainult ühte kohvimasinat. «Algul ütles müüja küll, et tema ei hakka testima, sest pärast ei saa masinat enam müüa. Mina laususin seepeale, et kui masin on hea ja annab õige temperatuuriga vett, ostan selle ise ära. Kui aga vesi on 70 kraadi, siis ongi ju hea, et keegi seda ei osta.»

Lõpuks valis Vare katsetamiseks 1000-vatise võimsusega Boschi masina. Paraku kuumutas ka see vee vaid 69 kraadini.

«Püha müristus: 70 ja 90 kraadil on ikka tohutu vahe!» avaldas vanaproua nördimust.

Sobiva aparaadi leidis ta Viljandi tarbijate ühistu kodutarvete poest. «Kui ma olin masinatest ülevaate saanud, leidsin endale sellise, mis maksis 60 eurot ja milles vee temperatuur oli 92—96 kraadi. Selle ostsin kohe ära.»

Mis on juhtunud?

Pärast kohvimasina otsinguid tekkis vanaproual aga küsimus: millest on see põhjustatud, et nii suur hulk kohvimasinaid ei suuda vett küllalt kuumaks ajada? Pealegi hämmastas teda osa klienditeenindajate suhtumine. «Masinat võiks ju saada enne ostmist ikka katsetada!»

Tehnikatähe poe juhataja Mare Luik tähendas, et poes üldjuhul kohvimasinaid enne ostmist ei katsetata, sest hiljem ei taha keegi osta masinat, millest on vesi juba läbi lastud. «Pretensioonide esitamise aeg on niikuinii kaks aastat ning kui ilmneb viga, saab klient ostetud masinaga meie juurde tulla ja koos võime vee temperatuuri mõõta,» rääkis ta.

Viljandis hulka asutusi kohvi ja kohvimasinatega varustava osaühingu Päikesepoiss Viljandimaa müügiesindaja Anu Lehola nentis, et 69-kraadine vesi ei ole kohvi tegemiseks piisav. Kohvivee temperatuur peaks tema sõnul olema 90 kraadi.

Sama osaühingu vanemtehnik Janek Kask, kes parandab muu hulgas ka filtrikohvimasinaid, pakkus, et põhjus, miks kohvimasin 69—74-kraadist vett teeb, võib peituda selle boileris.

«Kui kohvimasinal on U-boiler ja kann käib kuuma plaadi peale, siis see ongi rohkem kuumutaja ning vesi võib sellepärast leige olla,» selgitas ta ning lisas, et odavamate kohvimasinate seas on ka palju praaki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles