Viljandlanna suusatab kelgukoer Moonaga

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liane Lubi pere kõigil koertel on kaisutund, mil neid kaisutatakse, patsutatakse ning loomad saavad diivanil mõnuleda.
Liane Lubi pere kõigil koertel on kaisutund, mil neid kaisutatakse, patsutatakse ning loomad saavad diivanil mõnuleda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käesoleval nädalavahetusel peetakse Otepääl rahvusvahelist kelgukoerte võistlust, mille mõnekümne osalise seas on viljandlanna Liane Lubi koos alaska malamuudi Moonaga.

«Neil võistlustel malamuudiga esikohta kindlasti ei võeta — ta on jõuline, rahulik, kuid pole kiire,» lausus Lubi. Ta selgitas, et kui husky’d on väga kiired koerad, siis malamuudid sobivad raskusveoks ja pikaks maaks, sest nad on erakordselt vastupidavad.

Esimest korda Eestis

Täna ja homme peetaval kelgukoerte võistlusel «Jälg 2013» on peale Eesti osalejaid Lätist, Venemaalt, Soomest ning esimesed neist saabusid juba eile pärastlõunal. Võistluse korraldaja, mittetulundusühingu Eesti Kelgukoeraspordi Liit juhatuse liige Johanna Laak lausus, et registreeritud on küll 32 osalejat, aga mõned neist sõidavad mitmel alal, nii et võistlusklasse on kokku natuke alla neljakümne.

Liane Lubi on kelgukoertega võistlemas käinud 2010. aastast ja osa võtnud näiteks Balti karikavõistlustest, aga Eestis pole ta nii suurel jõuproovil, kui on Otepääl, veel osalenud. Ka Johanna Laak kinnitas, et Eestis peetakse sellist võistlus esimest korda.

«Kelgukoerasport on laiemale üldsusele kindlasti uus ala, aga meil on juba välja kujunenud oma väike seltskond, kellega neli-viis aastat oleme seda harrastanud,» rääkis

Laak.

Tema ütlemist mööda on kelgukoeravõistlused välismaal väga populaarsed. «Need on samasugused sündmused nagu suusavõistlused, kus tullakse kohale ja nauditakse,» kirjeldas Laak ning tähendas, et Tehvandil on maailmaklassi rajad ja kõik tingimused heal tasemel võistluse korraldamiseks.

Moona ja Milli koos ei vea

Kelgukoerte alla kuuluvad alaska malamuudid, siberi husky’d ning grööni ja samojeedi koerad, kes moodustavad põhjamaise ehk Nordic-klassi. Ülejäänud, näiteks alaska husky’d või segaverelised, kuuluvad Open-klassi.

«Võib isegi saksa lambakoeraga tulla, kuid ta läheb Open-klassi,» ütles Johanna Laak. Ainult väikeste koertega, kes vedada ei jõua, rajale ei lasta, kõik ülejäänud, kel jaksu ja tahet, on aga oodatud.

Liane Lubi võistleb Moonaga suusataja vedamises: koeraomanik on suuskadel ja loom veab. Inimesel on ümber veovöö ja sealt tuleb veoliin, mis on kinnitatud koera trakside külge.

Ehkki suusatajat võiks vedada ka kaks koera, võistleb viljandlanna kahest alaska malamuudist Moonast ja Millist Otepääl vaid üks. «Et on väga tähtis võistlus, sai valitud Moona, sest tema on jõulisem,» selgitas Lubi. Mõlemad malamuudid on tugeva iseloomuga ning neid korraga suuskade ette kokku panna ei saagi. «Teinekord käime tütrega koos võistlustel, üks suusatab Moona ja teine Milliga, aga seekord tütar ei tule,» ütles ta.

Perenaise sõnade järgi vajavad kelgukoerad liikumist iga päev ja tohutus koguses. «Et käin tööl ja õpin, siis treenime ülepäeviti, aga sageli sõidan ka iga päev kümme kilomeetrit eemale metsa. Olen seal nendega minimaalselt paar tundi. Teeme trenni või matkame,» kirjeldas Liane Lubi.

Ta kirjeldas, et kui ta jalgrattaga sõidab, on malamuudi samm esimesed 20 kilomeetrit rahulik, aga siis vaatab ta perenaisele küsivalt otsa, kas ometi joosta ka saab. «Tohutu vastupidavus on tal ja selle arvelt tahab ta ka liikuda, muidu kraabib hoovi auke täis, ulub ning on närviline,» ütles Lubi ja soovitas tõugu neile, kellele meeldib looduses palju matkata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles