Õppefilm vajab koolilastest osatäitjaid

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmapäeval ja neljapäeval olid seltsingu Õnnelik Laps juht Kermo Maiste ja teatripedagoog Silvia Soro Viljandi Paalalinna kooli väikeses loengusaalis, et leida kaameraproovidega õppefilmi osatäitjaid.
Kolmapäeval ja neljapäeval olid seltsingu Õnnelik Laps juht Kermo Maiste ja teatripedagoog Silvia Soro Viljandi Paalalinna kooli väikeses loengusaalis, et leida kaameraproovidega õppefilmi osatäitjaid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kolmapäeval ja neljapäeval tehti Viljandi Paalalinna koolis kaameraproove, et leida näitlejaid koolivägivallast, suitsetamisest, narkootikumidest, mokatubakast ja dieedipidamisest rääkivasse õppefilmi.

Filmi teeb kooliõpilaste seltsing Õnnelik Laps, kes on käima lükanud üle-eestilise projekti «Noored — sõprus, sallivus, tervis».

Õpilastele huvitavate ürituste pakkumiseks ning koolivägivalla vähendamiseks asutatud noorteorganisatsiooni juht, Viljandi gümnaasiumi abiturient Kermo Maiste rääkis, et plaani kohaselt peaks vähemalt 45 minuti pikkune film valmima mai alguseks.

Eestikeelsest filmist kavatsetakse tema sõnul teha läti-, rootsi- ja norrakeelsete subtiitritega versioon, et seda saaks näidata ka väljaspool sünnimaad. Peaosatäitjate leidmiseks käivad läbirääkimised professionaalsete näitlejatega.

Kaameraproovid mitmes koolis

Kolmapäeval ja neljapäeval valis Kermo Maiste koos teatripedagoogi Silvia Soroga kõrvalosadesse õpilastest näitlejaid Viljandi Paalalinna kooli väikses loengusaalis.

Järgmise nädala kolmapäeval ja neljapäeval on kaameraproovid Jakobsoni koolis, seejärel 6. ja 7. veebruaril Võhma gümnaasiumis, 11. ja 12. veebruaril kesklinna koolis, 13. ja 14. veebruaril Kaare koolis ning 18. ja 19. veebruaril uuesti kesklinna koolis.

«Vaja on leida 30—40 inimest,» lausus Kermo Maiste. «Kaameraproovid on mõeldud VIII—XII klassi õpilastele, aga me ei keela ka VI ja VII klassi õpilastel osaleda.»

Esimese proovipäeva pärastlõunaks oli filmis osalemise vastu huvi ilmutanud kümme õpilast, kõik tütarlapsed. Maiste avaldas lootust, et järgmistel kordadel on huvilisi palju ning nende seas leidub ka julgeid noormehi.

«Proovid ei ole midagi hirmsat ja eelnevat näitlemiskogemust ei pea olema,» julgustas ta huvilisi.

Spetsialistid ütlevad sõna sekka

Kooliseinte vahel ette tulevatest muredest rääkiv õppefilm valmib tänu Swedbanki noorte ettevõtlusvõistluselt «Tähed särama» saadud toetusrahale. Abi on tulnud ka koostööpartneritelt, näiteks teleproduktsioonifirmast Filmimees.

Kermo Maiste sõnul kirjutas ta koos abilistega õppefilmi stsenaariumi kaks aastat ning otsustas selle saata siis lugeda teatripedagoog Silvia Sorole, et too oma ettepanekud teeks.

«Koolivägivald on väga oluline teema,» selgitas Silvia Soro oma valmisolekut projektis kaasa lüüa. «Hea, et selline algatus on tulnud just noortelt endilt.»

Filmis näidatavaid juhtumeid kommenteeris Soro tüüpiliste ja kergesti äratuntavatena. «Eks meil kõigil ole kooliajal juhtunud, et tool on alt ära tõmmatud või midagi sellist,» lausus ta.

Asjaosaliste kirjeldust mööda on õppefilmi kaasatud psühhiaatrid, politseinikud ja kiirabitöötajad, kes annavad selles mängitavatele juhtumitele oma kommentaari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles