Mitu tihast on aias?

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinitihane.
Sinitihane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ornitoloogiaühing kutsub kõiki linnusõpru osalema laupäeval ja pühapäeval talvisel aialinnuvaatlusel.

Talvisest aialinnuvaatlusest on kujunenud Eesti kõige populaarsem linnuvaatlusüritus, mis köidab igal aastal üha enam inimesi. Mullu korraldati seda Eestis kolmandat korda ja oma vaatluse edastas 2050 linnusõpra 1439 paigast üle Eesti ehk peaaegu kaks korda rohkem kui eelmistel aastatel. Vaadeldi 45 686 lindu 54 liigist.

Kõige arvukam liik oli kolmandat aastat järjest rasvatihane, keda oli rohkem kui 95 protsendil vaatluskohtades. Rasvatihased moodustas umbes veerandi lindude koguarvust. Teise koha sai taas rohevint ja kolmas oli taas põldvarblane. Enamiku liikide arvukus oli stabiilne, silmapaistvamad langused toimusid invasiooniliikide pasknääri ja suur-kirjurähni esinemissageduses. Samalaadset trendi võib märgata ka suurenenud kiskluse ja külmade talvede ohvril nurmkanal.

Aialinnuvaatlus ei nõua põhjalikke eelteadmisi lindudest. Piisab sellest, kui ühe tunni jooksul pannakse kirja kõik kohatud linnuliigid ning iga liigi kohta suurim üheaegselt nähtud isendite arv ning saadetakse tulemused ornitoloogiaühingule. Osaleda võivad kõik, kes tunnevad huvi koduümbruses tegutsevate lindude vastu. Määramise hõlbustamiseks võib kasutada linnumäärajat ja binoklit.

Vaatlustulemused võib sisestada kodulehel eoy.ee/talv olevasse vaatlusankeeti või saata väljatrükitud ja täidetud ankeet 5. veebruariks aadressil Eesti ornitoloogiaühing, Veski tänav 4, 51005 Tartu, märgusõna «Talvine aialinnuvaatlus 2013».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles