Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Spekuleeritakse USA tulevase presidendi nimega

USA presidendi Barack Obama teine ametiaeg on saanud kesta napilt kaks päeva, kui juba on hakatud arutama, kes võiks olla tema järglane 2016. aastal.

Sotsiaalmeedias on võimaliku kandidaadina esile tõusnud sageli kahvatuks peetud, kuid kõigiga sõbralik asepresident Joe Biden (pildil), kes saab tol aastal 74-aastaseks.

Värvivaesusest hoolimata peetakse Bidenit vaat et kõige mõjukamaks asepresidendiks Ühendriikide ajaloos. Tal on kümnenditepikkused senatikogemused, mille najal õnnestus tal saavutada kokkulepe USA-d ähvardanud fiskaalkuristiku vältimiseks, ja nüüd on ta asunud kõva pähkli, relvakontrolli kallale.

Asepresidendina on Biden sageli teinud ootamatuid avaldusi ja öelnud välja eelnevalt kokkuleppimata seisukohti, kuid ka see on pigem kasuks tulnud.

Nii teatas Biden möödunud aastal ühes usutluses, et homoabielu sobib talle väga hästi, mispeale ei jäänud Obamal üle muud, kui isegi seda toetama hakata, ehkki tema meeskond ei olnud niisuguseks sammuks veel ettevalmistusi teinud.

Biden puistas esmaspäeval Obama inauguratsioonitseremoonial ohtralt vihjeid, mida võib tõlgendada katsetena kasutada praeguse presidendi ametiaja saavutusi vundamendina oma 2016. aasta valimiskampaaniale.

Iraagi mošees külvas plahvatus surma

Iraagi põhjaosas šiia mošees sai eile matuste ajal enesetapuplahvatuses surma vähemalt 42 ja vigastada 75 inimest, teatasid julgeolekuallikad ja meedikud.

Esialgu ei teatanud ükski terrorirühmitus, et on asjaga seotud, kuid varasemate samalaadsete juhtumite põhjal võib kahtlustada sunni mässulisi, kes püüavad šiiitide juhitavat valitsust destabiliseerida ja tõugata Iraagi taas usuvägivalda.

Eilne plahvatus toimus pärast hiljutist rünnakulainet, kus sai surma 26 ja vigastada mitukümmend inimest.

Süüria põgenike arv aina kasvab

Süüria konflikti eest on naaberriikidesse põgenenud üle 650 000 inimese, teatas ÜRO humanitaarabijuht Valerie Amos.

«Olukord Süürias on juba katastroofiline,» lausus ta. «Karm talv halvendab niigi kohutavaid tingimusi.»

ÜRO andmetel on Süüria konfliktis 22 kuu jooksul hukkunud üle 60 000 inimese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles