Miks ma pooldan astmelist tulumaksu

Eugen Veges
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eugen Veges
Eugen Veges Foto: Erakogu

ÜHISKONNAS ON mõtteid, millele võimuerakonnad kategooriliselt vastu seisavad. Neid isegi ei kaaluta, püütakse üksnes arutelusid summutada.

Üks selline lähenemine, millega inimesi «omadeks» ja «vastasteks» tembeldatakse, on suhtumine astmelisse tulumaksu. Progresseeruvale tulu maksustamisele ollakse kategooriliselt vastu ja jätkatakse kulunud dogmade ülistamist. Niisugune käitumine ei tee ühiskonnakorraldust paremaks.

Parlamendierakondadest pooldavad progresseeruva tulumaksustamise kehtestamist Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Keskerakond. Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit seisavad iga hinna eest vastu, eelistades üldsuse huvidele erakondlikke lähenemisi.

Tunnen siirast heameelt, et rahvarahutused pole Eestis enam haruldased. Vastasel korral poleks «Harta 12» ega Rahvakogu internetiportaali, mille kaudu seadusemuudatusteks ettepanekuid esitada. Loodan väga, et viimati mainitu pole auru väljalaskmiseks, vaid selleks, et kõikidesse ettepanekutesse ja argumentidesse suhtutaks vastutustundega.

Just selles lootuses esitasin oma ettepaneku, mille sõnastasin nii: kehtestada Eestis progresseeruv tulumaks, vältida üldise maksukoormuse kasvu.

KUI AASTAID tagasi domineerisid astmelise tulumaksu kehtestamisest kõneldes vastuargumendid, siis nüüd paistavad pooltargumendid juba kopsakamana. Kahju, et võimukoalitsioon taandab teema opositsioonierakondadega vastandumisele. Sisusse süüvimisele eelistatakse poliitilisi mänge.

Eesti maksusüsteemi järgi kogutakse vältimatuid makse ka toimetulekuraskustes vaevlevatelt inimestelt. Sotsiaalkindlustussüsteem riigis seisab värisevatel jalgadel, sellele lootma jäädes võib hambad kohe varna riputada. Arenenud riikides käivad asjad teisiti: sotsiaalkindlustussüsteem tasakaalustab maksusüsteemi puudused ega lase inimestel täielikku vaesusse langeda.

Nälgivate laste kõhu arvel maksu koguda on võigas. Maailmas pole vist teist sellist riiki, kus kogutakse leivalt, saialt, piimalt ja muudelt esmatarbekaupadelt kahekümneprotsendilist netomaksu. Euroopa Liidu keskmine käibemaks toiduainetele jääb alla kümne protsendi.

Oleme läinud maksustamisega liiale. See on viinud paljud meie hulgast täielikku vaesusse. Kõigil peab olema võimalus rahuldada esmavajadusi, makse kogutakse ülejäänult. Progresseeruv tulu maksustamine võimaldab mainitud kreedot paremini järgida, astuda sammukese õiglusele lähemale. Kultuurirahvale on selle poole püüdlemine ju kohane.

Võimuerakonnad maalivad astmelisest tulumaksust tonti. See aga peitub toimetulekuraskustes olevate leibkondade rohkuses.

Eestis on palju toimetulekuraskuses vaevlevaid inimesi. Neid on märksa enam, kui statistilised arvud kajastavad.

Toimetulekuraskustes inimeste maksukoormust tuleb alandada. Progresseeruv tulumaks võimaldab seda teha ka riigieelarvelise tulumaksutulu kasvu vähenemiseta.

Olgem hoolivad: loovutagem pisku neile, kes seda hädasti vajavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles