Pakane paugatas uue rekordi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi selle talve külmarekord sündis pühapäeval ja Eesti üldine külmatipp laupäeval.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et Viljandi ilmajaam mõõtis madalaimaks õhutemperatuuriks —26,4 kraadi pühapäeva öösel kella kahe ja kolme vahel.

Eesti äärmuse panid kirja Jõgeva ja Jõgevamaal paiknev Tooma ilmajaam laupäeva hommikul kella seitsme ja üheksa vahel: selle talve külmarekord on nüüd —28,7 kraadi.

Lumepinnal fikseeris miinimumi Narva-Jõesuu ilmajaam: laupäeva hommikul kella kuue ja kaheksa vahel näitas andur seal —34,3 kraadi.

Eelmise külmarekordi leheloosse sattus väike viga. Nimelt ei registreeritud mullune külmatipp mitte 5. jaanuaril, vaid 5. veebruaril. Siis langes õhutemperatuur Jõgeva ilmajaama vaatlusplatsil —35 pügalani ning lumepinnal näitas Türi ilmajaama andur suisa —38,9 pügalat.

Viimati langes õhutemperatuur Eestis alla 40 pakasekraadi 1978. aasta kahel viimasel päeval. Neljakümne piir sai löödud kuues ilmajaamas, äärmusena fikseeris Narva jaam —42,6 kraadi toona 30. detsembril. Lumepinnal mõõtis sama jaam tol kuupäeval seniajani kehtiva Eesti rekordi: täpselt —50 pügalat.

Eesti õhutemperatuuri absoluutne külmarekord on —43,5 kraadi, selle mõõtis Jõgeva ilmajaam 1940. aasta 17. jaanuaril.

Maailma äärmus jääb Eesti omast paraku küündimatult kaugele. Maakera ametlik õhutemperatuuri külmarekord on —89,2 kraadi, mille fikseeris Antarktikas asuv Vostoki polaarjaam 1983. aasta 21. juulil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles