Luuviljaliste istikuid kipub nappima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päidre puukooli juhi Hillar Nassari sõnul soetab tark ostja viljapuuistiku kevadel varakult, sest siis on võimalik
valida paremaid ja suuremaid taimi.
Päidre puukooli juhi Hillar Nassari sõnul soetab tark ostja viljapuuistiku kevadel varakult, sest siis on võimalik valida paremaid ja suuremaid taimi. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Mitmes Viljandimaa puukoolis on müügiks valmis pandud ploomi- ja kirsiistikud juba lõppemas.


Polli aiandusuuringute keskus pakub viljapuid alates veebruarikuust ning eriti hästi on ostetud ploomi- ja kirsiistikuid.



«Õunapuuistikutest soovitakse kõige enam suviõunu, eriti vanu ja tuntud sorte,» rääkis keskuses müügiga tegelev Kalju Lõivukene. «Maguskirsid hakkavad juba otsa saama ja ploomidega on sama lugu — mõnda sorti enam polegi.»



Päidre puukooli juht Hillar Nassar ütles, et temal napib ploomi- ja mureliistikuid.



«Ebasoodsate olude tõttu on viimastel aastatel palju ploome eraaedadest välja läinud,» selgitas ta suure nõudluse põhjust. «Pealegi on rahvas hakanud aru saama, et Eesti murelid ja ploomid on paremad kui Poola omad.»



Seedri puukooli juht Elmar Zimmer rääkis, et kuigi nõudlus on suur, jagub temal tänavu nii õuna-, ploomi kui kirsiistikuid. «Oleme tootmismahtu märgatavalt suurendanud ja usun, et erinevalt eelmistest aastatest, kui kaupa ei piisanud, saavad inimesed tänavu ostukire rahuldatud.»



Zimmer tõdes, et mõni sort on Seedri puukoolis siiski juba otsas ja pirniistikutega on natuke kitsas.



Juhani puukooli juhi Tiit Juhani sõnutsi on külma kevade tõttu istikuid nõutud mullusest mõnevõrra vähem. Varasemate aastate tähelepanekutele tuginedes arvas ta, et ilmade soojenedes tõuseb ostmine hüppeliselt.



«Tulenevalt eelmiste aastate suurest nõudlusest oleme tootmismahtu kasvatanud ja seetõttu tänavu istikunappust siiski tulla ei tohiks,» lubas Juhani.



Istikukasvatajad oma kauba hinda alandada ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles