Kiri: Mitte loom pole süüdi, vaid hoolimatu peremees

, Tobraselja küla elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Meie kodu asub Saarepeedi vallas Tobraselja külas teede ristumise kohas. Seetõttu oleme aina hädas hulkuvate koertega, kes ikka ja jälle meie


aeda eksivad ning endast sinna ebameeldivaid märke maha jätavad.



Oleme nendega juba üsna pikka aega võidelnud, näiteks neid kinni püüdnud ja sellest omanikke teavitanud. Kahjuks on aga nii, et kui ühed koerad hulkumise lõpetavad, alustavad oma isepäiseid ringkäike järgmised ja kõik hakkab otsast peale.



Miks see meile nii väga korda läheb? Aga selle pärast, et pole sugugi meeldiv avastada: jälle on keegi meie lillepeenardel ja porgandivagudel tallanud.



Iseenesestki mõista ei saa selles süüdistada loomi — nemad ei oska teha vahet, millisesse kohta sobib astuda ja millisesse mitte. Süüdi on ikka peremehed, kes ei vaevu nende kodu juures hoidmise nimel mitte midagi ette võtma.



Mõne aja eest kehtestasid Saarepeedi valla juhid hoolimatute loomaomanike karistamiseks üsna kopsakad trahvid, mida tuleks minu meelest rikkujatele julgesti määrata. Oleme sel teemal meie külavanema Jaan Leppikuga mitu korda vestelnud ja jõudnud järeldusele, et tulemusi saame näha alles siis, kui ise midagi ette võtame.



Ühel päeval tegimegi tema ärgitusel autoga ümbruskonnas ringsõidu ja pildistasime kõiki meile teada olevaid koeri. Selle tulemusena on nüüd võimalik hulkuvate koerte omanikke vajaduse korral foto järgi tuvastada ja neid korrale kutsuda.



Viimasel ajal ongi koerte jälgi meile maja juures vähemaks jäänud. Samas näiteks Tobra talu rahvas kurdab endiselt nende hulkumise pärast.



Lisaks on inimestele muret valmistanud kaks väga suurt koera, kes jahtisid metskitsi. Üks neist on punaka karvaga ja teine must. Kohalike jahimeeste teada on nad pärit Taari külast ning vallavalitsus olevat nende omanikule asjakohase hoiatuskirja saatnud. See, kas too kirjast ka hoolib, on juba omaette küsimus.



Loodan, et minu ja Jaan Leppiku pildistamisaktsioon on korralikele inimestele mõistetav. Soovitan samasugust moodust kasutada kõigis teisteski külades, kus inimesed oma hoolealuste eest vastutada ei suvatse ning sellega teisi naabruskonna elanikke häirivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles