Toomas Alp ei kuulu enam advokatuuri

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Alp
Toomas Alp Foto: Liis Treimann / Postimees

Kriminaalkuriteos süüdi mõistetud endise Viljandi vandeadvokaadi Toomas Albi advokatuurist väljaarvamine sai lõpliku kinnituse neljapäeval, kui riigikohus ei võtnud Albi kassatsioonkaebust menetlusse.

Seaduse järgi võib advokaadi kutsetegevuse peatada juba siis, kui ta on alles kriminaalkuriteos kahtlustatav. 2009. aasta veebruaris otsustas advokatuuri juhatus, et kahtlustatavaks kuulutatud Albi puhul seda ei tehta.

2011. aasta 12. augustil, pärast seda, kui Alp oli kriminaalkuriteos lõplikult süüdi jäänud, langetas advokatuuri juhatus ka otsuse Alp välja heita.

BNS-i teatel Alp advokatuuri otsusega ei nõustunud ja vaidlustas selle Tallinna halduskohtus, kes tühistaski mullu 8. veebruaril tema advokatuurist väljaarvamise. Ühtlasi mõistis kohus advokatuurilt Albi kasuks välja menetluskulude hüvitamisena veidi üle 19 euro.

Advokatuur viis seepeale vaidluse ringkonnakohtusse, mis andis mullu oktoobri lõpul õiguse omakorda advokatuurile. See otsus jõustus neljapäeval ka lõplikult, sest riigikohus ei võtnud Albi kassatsioonkaebust menetlusse.

Toomas Alp mõisteti süüdi 2011. aasta juunis. Süüdistuse kohaselt õhutas advokaat 2006. aasta suvel koos oma toonase kaitsealuse Vahe Manukjani venna Vladimir Manukjaniga Viljandis alaealist noormeest esitama valekaebust, nagu oleks politseinik teda ülekuulamisel löönud.

Prokuratuuri hinnangul oli selle eesmärk panna kahtluse alla Vahe Manukjani süüstavad ütlused, mida noormees ülekuulamisel oli andnud. Lisaks kallutasid advokaat ja Vladimir Manukjan tunnistajat Ennu andma sama kriminaalasja kohtueelse menetluse käigus valeütlusi, millega kaasnes tõendite kunstlik loomine.

Vladimir Manukjan mõisteti kirjeldatud kuritegudes süüdi juba 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles