Jäine vesi meelitab viit viljandlast ujuma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viis talisuplejat karastavad end nädalavahetustel Viljandi järves. Fotol on (vasakult) sinise mütsiga Tiia Jakobson, punasekirju mütsiga Piret Jago, helerohelise mütsiga Priit-Mihkel Pihu ja mütsita Jaagup Pihu. Pildi on teinud viies talisupleja Kristjan Lee.
Viis talisuplejat karastavad end nädalavahetustel Viljandi järves. Fotol on (vasakult) sinise mütsiga Tiia Jakobson, punasekirju mütsiga Piret Jago, helerohelise mütsiga Priit-Mihkel Pihu ja mütsita Jaagup Pihu. Pildi on teinud viies talisupleja Kristjan Lee. Foto: Kristjan Lee

Viis talisuplejat, kolm meest ja kaks naist, on oma tarbeks Viljandi järve jäässe raiunud umbes 15 meetri pikkuse ujula ning käivad seal nädalavahetustel end kastmas.

Kuigi seltskond on veerõõme nautinud augustist alates, on nad möödujates elevust tekitanud just käredamate külmade tuleku järel. Üks talisuplejatest Priit-Mihkel Pihu rääkis, et on koos emaga ujumas käinud juba kaks talve.

22 minutit jääkülma vett

«Külmakartust enam ei ole — keha on harjunud,» tähendas Priit-Mihkel Pihu. «Alustasimegi augustist, et keha harjuks järjest jahedama temperatuuriga. Muidu kui lähed järsku miinus 10 kraadiga välja ja hüppad vette, mis on 0—4 kraadi, ehmatab keha ära.»

Enamasti veedavad Viljandi taliujujad külmas vees korraga 15—20 minutit, aga Pihu rekordaeg jääb möödunud talve, kui ta pidas vastu 22 minutit.

«Tegelikult suudavad talvel ujumas käia kõik inimesed, selles pole midagi müstilist,» tähendas Pihu ja lisas, et peab olema lihtsalt tahtmist ja pealehakkamist.

Noormeest ajendas jäisesse vette minema huvi teada saada, kas ta seda suudab ja kuidas see on võimalik. «Ühest augustikuust sai proovima hakatud ja nüüd on see kestma jäänud,» tõdes ta ja lisas, et mingeid tundeid see temas enam ei tekitagi. «Pigem mõtled, kuidas vette minna ja pärast välja saada.»

Bassein külmub kinni

Talvel ujumaminek nõuab ka aega ja kannatust. «See on pikk protsess. Ei saa niimoodi, et lähed ja proovid,» selgitas Priit-Mihkel Pihu.

Viljandi talisuplejate karastuspaik asub kohas, kus suvel on laste ujumisbassein. Nad on vabaks raiunud T-kujulise raja, millel on pikkust 15 meetrit, ning ääristanud selle jääst lõigatud tahvlitega.

Et ujumas käiakse ainult nädalavahetustel, tuleb enne iga korda kinnikülmunud bassein uuesti puhastada ja jäätükkidest tühjendada. Veel eilegi oli ujula jää ja lumega täiesti kaetud, mistõttu nädalavahetusel ootab suplejaid ees tükk tööd, enne kui nad vette saavad. Ujumisraja puhastamine võtab aega tund kuni poolteist.

«Töö on jaotatud niimoodi, et mehed teevad basseini korda ja naised ootavad senikaua,» sõnas Pihu ja lisas, et muidu tehakse ikkagi kõike koos.

Pihu ütles, et talle meeldib nii ujuda kui paigal püsida. «Mõni istub, mõni ujub või seisab — kellele mis meeldib,» märkis ta.  

Igatahes pärast tuleb end korralikult üles soojendada. See võtab kuni kolmveerand tundi. Sooja saadakse joostes ja kohapeal hüpeldes või minnakse koju sauna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles