Pärnu buss oleks peaaegu kadunud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussi number 371 kasutajad rõõmustavad, sest säilib sõiduvõimalus.
Bussi number 371 kasutajad rõõmustavad, sest säilib sõiduvõimalus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi—Abja—Mõisaküla—Kilingi-Nõmme—Pärnu liinil edasi-tagasi sõitev buss oleks käigust ära võetud, kuid maavalitsus nõutas selle käigushoidmiseks lisaraha.

Kui aktsiaselts Mulgi Reisid teatas maanteeametile, et soovib lõpetada liinil number 371 sõitmise, pöördus amet omakorda maavalitsuse poole, kuid too polnud kavandatava muudatusega sugugi rahul.

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase ütlemist mööda analüüsiti olukorda ning selgus, et nii Viljandi- kui Pärnumaal sõidab kõnealuse bussiga palju inimesi ja selle järele on vajadus.

Aktsiaseltsi Mulgi Reisid Viljandi regiooni juhataja Madis Lepa sõnul oli liin kahjumis. «Sõitjaid jätkus, kuid sõideti põhiliselt lühikesi otsi. See polnud finantsiliselt mõttekas,» selgitas ta. Ka firma soovis Lepa jutu järgi, et liin jääks alles, kuid säärane asjade käik oli paratamatu.

Kui maavalitsus oli veendunud, et liini on vaja, palus ta riigilt abi. Kaupo Kase sõnul on muudatusi vaid niipalju, et pärastlõunal numbrit 371 kandnud buss saab uueks liininumbriks 372 ning õhtupoolikuti müüdavad piletid on tänu riigi toetusele varasemast odavamad. Sel moel on buss käigus juba teisipäevast.

Kaupo Kase ütlemist mööda pole inimestelt selle kohta veel mingisugust tagasisidet tulnud. «Maakonna inimesed on väga rahulikud — nad pigem ootavad kolm päeva, enne kui meile millestki teatavad,» nentis ta.

Seda, kas olukord paraneb ning liin saab lõpuks ehk isegi kasumisse, Lepp öelda ei osanud, sest seda on võimalik hinnata alles siis, kui buss on liinil olnud vähemasti kuu aega. «Tõenäoliselt jääme vähemasti nulli,» lausus ta.

See, et maakonna piiri ületav kommertsliin saab riigi toetust, on Kaupo Kase hinnangul Viljandimaal esmakordne. Bussifirma esindaja sõnul on neil selliseid kommertsliine veel Pärnumaal.

Üle maakonna piiri sõidab neli riigi rahaga toetatavat liinibussi: Viljandi, Kolga-Jaani ja Põltsamaa vahet käiv number 23, Suure-Jaani, Võhma ja Põltsamaa vahet sõitvad number 37 ja 52 ning koolipäevadel Suure-Jaanist Kaansoosse suunduv number 16.

Madis Lepa sõnul võidakse üks muudatus teha veel Viljandi—Tartu liinil, kus tunnise vahega läheb kaks bussi, kell 14.25 ja 15.25. Suure tõenäosusega kaotatakse Viljandist väljuvatest bussidest hilisem ära ning esimene viiakse veidi hilisemaks. «Aeg on näidanud, et mõlemasse bussi sõitjaid ei jätku,» nentis Lepp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles