Olustvere kooli piparkoogimaja pälvis võitjaau

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
XIX sajandist pärineva leivakoja suguvend sai arhailise väljanägemise tänu täisterajahule. Tulevased kokad Tiit Tõnissoo ja Ingrid Järvoja olid eile «Maakodu» auhinda vastu võtmas, võistkonna kolmas liige Elerin Kaas kohal ei viibinud.
XIX sajandist pärineva leivakoja suguvend sai arhailise väljanägemise tänu täisterajahule. Tulevased kokad Tiit Tõnissoo ja Ingrid Järvoja olid eile «Maakodu» auhinda vastu võtmas, võistkonna kolmas liige Elerin Kaas kohal ei viibinud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Olustvere teenindus- ja maamajanduskooli koka eriala neljanda kursuse võistkonna «Jõulukoda» võitis ajakirja «Maakodu» piparkoogimajade võistlusel esikoha.

Tihedas rebimises edestas Olustvere noorte töö Kuressaare ametikooli «Veskimehe jõulutaret», hääletasid «Maakodu» lugejad.

Tulevaste kokkade Elerin Kaasi, Ingrid Järvoja ja Tiit Tõnissoo võidutöö kujutab muinasjutulist mõisahoonet.

«Algul mõtlesime teha peahoone, aga see tundus siiski liiga keeruline. Seepärast eelistasime leivakoda,» rääkis Tiit Tõnissoo.

Olustvere leivakoda ehk magasiait pärineb XIX sajandi teisest poolest. Enne paberist lõigete tegemist kõndisid noored mitu tiiru ümber ehitise, et kõik sambad ja aknakaared maketil õigesti paika saaksid.

«Eheda vana hoone mulje annab piparkoogimajale tainas, millesse segasime täisteranisujahu,» selgitas Ingrid Järvoja.

Ühtlasi aitab täisterajahu maja detailidel kuju säilitada. Oma nipp oli veel akende juures. Nimelt asetati aknaaukudesse pisikesed kara­mellkommid ning kui need ahjus sulasid ja pärast taas hangusid, olidki aknaavadel justkui klaasid.

«Maakodu» toimetaja Kristel Kirsi sõnutsi nimetasid ajakirja lugejad võidutöö plussiks seda, et niisugune uhke hoone on tõesti olemas. «Neile meeldisid väga ka lasipuu külge kinnitatud hobused,» lisas Kirss. Kõige tipuks on see maja  tavalisest piparkoogist tervislikum.

Olustveres meisterdasid kooli koka ja kondiitri eriala õpilaste võistkonnad viis piparkoogimaja ning kooli esindama saadetud töö osutus õpilaste sisehääletusel ülekaalukalt parimaks.

VÕIDUTÖÖ

Söödava leivakoja tegemisele läks ligi üheksa tundi.

• «Jõulukoda» tehes kulus 2 kilogrammi piparkoogitainast, glasuuriks 4 munavalget ja 500 grammi tuhksuhkrut, liimi asendava karamelli valmistamiseks 500 grammi suhkrut.

• Tainas: 300 grammi suhkrut, 315 grammi tumedat suhkrusiirupit, 200 grammi margariini, 160 grammi vahukoort, 0,5 grammi soodat, 3 supilusikatäit piparkoogimaitseainet, 830 grammi täistera- ja 150 grammi nisujahu ning 2 muna.

• Kuivained, välja arvatud piparkoogimaitseaine segada kokku. Seejärel kuumutada potis suhkrusiirup, lisada maitseaine. Järgmisena kallata siirupi hulka või ja vahukoor. Kui segu on jahtunud, lisada lahtiklopitud munad. Segada kõik ained omavahel tainaks. Enne rullimist ja küpsetamist lasta tainal tunnike külmkapis seista.

Allikas: Malle Peterson Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles