Kodune Viljandi kaob tõenäoliselt poliitikast

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koduse Viljandi viimane tähetund oli 2005. aastal, mil selle toonased liidrid Helmen Kütt, Mart Salumäe ja Malle Vahtra võisid tõsta pokaale kohalike valimiste võidu märgiks. Järgmisel päeval selgus, et erakonnad teevad valimisliidule kambaka ning suruvad selle opositsiooni känguma.
Koduse Viljandi viimane tähetund oli 2005. aastal, mil selle toonased liidrid Helmen Kütt, Mart Salumäe ja Malle Vahtra võisid tõsta pokaale kohalike valimiste võidu märgiks. Järgmisel päeval selgus, et erakonnad teevad valimisliidule kambaka ning suruvad selle opositsiooni känguma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kaks kümnendit kohalikus poliitikas tooni andnud valimisliit Kodune Viljandi võib tänavu sügisel hingusele minna.

Esimesteks taasiseseisvumisjärgseteks valimisteks kokku pandud Kodune Viljandi on maakonnakeskuse juhtimises jämedat otsa hoidnud korduvalt. Et aga mitu selle juhtfiguuri pudenes eri aegadel parteide rüppe, kaotas ühendus jõudu ega pääsenud kaheks viimaseks valitsemisperioodiks võimutüüri juurde.

Nüüd tõotab liit sootuks kaduda, sest lõviosa sellega seotud inimestest on nõus valimistulle minema Sotsiaaldemokraatliku Erakonna sildi all.

Seekord teistpidi

Et sotside positsioon on üleriigilistes populaarsusküsitlustes olnud viimastel kuudel konkurentide omast soodsam, valmistuvad nad oma nime all areenile astuma ka nendes omavalitsustes, kus nad pole seda varem mingil põhjusel teha söandanud.

Teiste seas kuulub selliste kohtade hulka Viljandi — siin ongi viimastel aastatel sotsiaaldemokraatide hääletoruks olnud just valimisliit Kodune Viljandi.

Viljandi sotsiaaldemokraatide liidri, linnavolikogu liikme Randel Läntsi sõnul otsustati juba novembris, et käes on aeg oma nimekiri välja tuua.

«Teeme seekord teistpidi: kui enne panime meie õla alla Kodusele Viljandile, siis nüüd on sealsed parteitud liikmed teretulnud kandideerima meie ridades. Need, kes kandideerida kavatsevad, on mulle juba jah-sõna öelnud. Seega võib Koduse Viljandi tõesti riiulile panna,» lausus ta.

Küsimusele, kui tugevaks sotsiaaldemokraatide nimekiri tõotab kujuneda, vastas Länts ebalevalt. Ta tunnistas, et nende kohalikus meeskonnas napib esialgu tuntud tegijaid, kes annaks juba eos lootust koguda kopsakas häältesaak. Samas kinnitas ta valmidust jätkata tööd selle nimel, et seltskonnaga ühineks lähikuudel uusi nimekaid persoone.

Teisedki ärkavad

Ka Keskerakonna ja Reformierakonna esindajad märkisid, et on alustanud valimisnimekirjade moodustamist.

Kui keskerakondlaste juhid on tasahilju kandidaate nõusse rääkinud juba paar kuud, siis oravaparteilased on selle tööga alles algusjärgus. Samas ütles Reformierakonna eesotsas seisev linnapea Loit Kivistik, et kokku tahetakse saada vähemalt sama pikk nimekiri kui nelja aasta eest, mil see oli teiste omadest peaaegu poole pikem.

Kõige külmemalt on esialgu valimistesse suhtunud Isamaa ja Res Publica Liit. Selle linnaorganisatsiooni esimehe abilinnapea Ardo Agasilla sõnul on seni kõnealusel teemal vaid põgusalt aru peetud. Ta lisas, et protsessile antakse lähemal paaril nädalal auru juurde.

SELGITUS

RANDEL LÄNTS,
Viljandi sotsiaaldemokraatide juht

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuuluvate inimeste osa oleks Koduses Viljandis kujunenud nii suureks, et seda võinuks käsitleda varjunime taha peitumise ja valijate petmisena. Seepärast on meil õigem tulla välja oma nimekirjaga. Lisaks on ilmne, et erakond korraldab üle-eestilise kampaania, mis aitab ka meile tuult purjedesse puhuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles