Minister teeb kultuuritegelastele muret

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kirjastuste liit, kirjanike liit, raamatukoguhoidjate ühing ja emakeeleõpetajate selts väljendasid eile muret kultuuriminister Rein Langi raamatute käibemaksu kohta tehtud avalduste pärast.

Nende hinnangul võivad Langi arvamused põhjustada eestikeelsele kirjasõnale ja seeläbi kogu meie kultuurile kahjulikke otsuseid.

«Kultuuriminister on eelmise aasta lõpus valitsuse pressikonverentsil ja äsjastes intervjuudes väitnud, et raamatute käibemaksusoodustus on tarbetu ning riik ei peaks rahvaraamatukogusid üldse toetama. Me leiame, et minister on unustanud mõned väga olulised põhimõtted, millest ta peaks oma töös eesti kultuuri arengu nimel töötava isikuna juhinduma,» seisab kultuuritegelaste avalduses.

Selle autorid nentisid, et põhiseaduse preambula räägib kohustusest tagada eesti rahvuse ja kultuuri säilimine läbi aegade ning vaba juurdepääs informatsioonile igas vormis.

«Rahvaraamatukogu on väga tähtis kultuuri hoidmise, säilitamise ja levitamise koht ning sageli üks kogukonna tähtsamaid keskusi. Mitte mingil juhul ei saa iseenesestmõistetavaks pidada arvamust, et riik ei pea toetama rahvaraamatukogusid,» märkisid kultuuritegelased.

Nad viitasid UNESCO rahvaraamatukogude manifestile, millest juhindub raamatukogude seadusandluses kogu maailm. See ütleb, et rahvaraamatukogude toimetuleku eest vastutavad võimuorganid nii kohalikul kui riiklikul tasemel.

Avalduse autorid sedastasid, et ammu enne ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsiooni UNESCO asutamist on sama mõtet tunnistanud iseseisev Eesti, pidades laiaulatuslikku rahvaraamatukogude võrku olulise riikliku tähendusega struktuuriks ning toetades fondide täiendamist juba 1920. aastate algusest.

«Raamatute ja perioodika käibemaksusoodustus ei ole Eesti ebaloomulik eripära,» lisasid kultuuritegelased. «Nii nagu arst annab vande mitte teha halba, ei tohiks ka rahvuskultuuri arengut suunav isik teha sellele halba.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles