Head jääolud toovad inimesi järvele nii uiskude kui autoga

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uisunädala korraldajad on Viljandi järvel rada lihvinud juba paar nädalat ning nüüd saab uisutada jääl, kus pole auke ega pragusid.
Uisunädala korraldajad on Viljandi järvel rada lihvinud juba paar nädalat ning nüüd saab uisutada jääl, kus pole auke ega pragusid. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi järvel liigub nii uisutajaid, suusatajaid, kalamehi kui autojuhte ning ka ujujad on endale rannas raja sisse saaginud.

Sel nädalal on kohalik rattaklubi kuulutanud järvel välja uisunädala, mis tipneb pühapäeval uisumaratoniga. Motoklubi ajas järvel sisse autode jääraja ning talisuplejad on ehitanud uhke basseini. Loomulikult mahuvad järvele ka suusatajad ja õngemehed.

Teineteist ei sega

Viljandi rattaklubi president Veiko Šmidt tunnistas, et nii häid jääolusid kui praegu pole viimase nelja aasta jooksul olnudki. «Vähemalt mitte ametlikul uisunädalal,» täpsustas ta.

Uisutajatele on järvel 3,6 kilomeetri pikkune väga heade tingimustega ring ning lisaks paari kilomeetri pikkune rada rannast aerutamisbaasi juurde. «Seda rada pole freesitud ega kastetud nagu võistlusringi,» selgitas Šmidt.

Uisutajad on järvele oodatud sel nädalal igal õhtul ja siis saab liuelda prožektorite valgel. Reedel on küünlavalgusõhtu, laupäeval karneval ning pühapäeval maraton.

Jää- ja lumeolusid kiitis ka ettevõtja, linnavalitsuse liige ning Viljandi motoklubi eestvedaja Tauno Tuula, kes nelja aasta pikkuse vahe järel lükkas järvel puhtaks autodele mõeldud jääraja. «Uisurada ja autode ring ei sega teineteist,» toonitas Tuula. «Jäärada on tehtud nii, et sealt ei saa ükski auto mitte kuidagi uisurajale paiskuda.»

Kilomeetripikkusele jäärajale pääseb sõudeellingu lähedusest. Sellel on mitu parem- ja vasakkurvi, üks väheneva raadiusega kurv ning sirge. «Eriti ootan rajale «vahtralehti», kes saaksid seal libedust tunnetada,» selgitas ta.

Kõik Viljandi järvel olevad rajad on kasutajatele tasuta. Jäärajal peab aga autojuht pidama kinni liikluseeskirja reeglitest. «Kiirust ei tohi ületada ning arvestama peab jalakäijate, suusatajate ja teiste autodega,» rääkis Tuula. «Lisaks on ring ühesuunaline.»

Libeduse proovimine ohutu

Nii Tuula kui rada kasutanud autojuhtide kinnitust mööda on seal libeduse proovimine autole ja juhile ohutu. Kiirust ei saa arendada üle 60 kilomeetri tunnis ning auto üle kontrolli kaotamine lõpeb pehmes lumehanges. Liiga kiirelt kurvi sisenemine võib tähendada, et autojuht ei saa oma jõududega sõidukit enam lumevallist kätte.

«Ise ma autoga pole rada proovinud,» rääkis Tuula. «Sõitsin ATV-ga ja tõeliselt libe oli. Jää on nagu klaas. See kogemus, mis sealt rajalt tuleb, kulub igale autojuhile ära.»

Viljandi rannas, kohas, kus suvel on lastebassein, on talisuplejad raiunud jäässe ujula. Kanal on ääristatud jääst lõigatud plaatidega.

Kaks päeva kestnud otsingutest hoolimata ei õnnestunud «Sakalal» tabada ühtegi talisuplejat, kes selles basseinis ujumas käib.

Mulgi uisumaratoni peakorraldaja Veiko Šmidt on ujujaid nägema juhtunud ning tema sõnul on need nii noormehed kui neiud, kes suplevad 15—20 minuti kaupa. «Neid on seal kõige rohkem korraga olnud seitse või kaheksa,» vahendas Šmidt. «Rääkisin nendega ja nad lubasid ka maratoni ajal ujuma tulla.»

Talisuplejaid on näinud ka sõudmistreener Ruth Vaar, kelle sõnul raiuti ujumiskoht kohe, kui järv kinni kaanetas, ning seda hoitakse kogu aeg lahti.

ARVAMUS

AIVAR TALVET,
Viljandi Jäähalli juhatuse liige

Seni on jäähalli kliente jagunud. Võib öelda, et meil on päris hästi läinud. Nüüd muidugi saab näha, kui palju järvejää meie kliente ära tõmbab.

Jõulude ja koolivaheaja paiku oli sula ja see oli meile hea, sest mujal siis uisutada ei saanud. Praegu on meil aga jälle koolid oma tundidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles