Ühe kadumine lubab jääjatel veidi kergemalt hingata

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka Viljandi paremate kodutehnikapoodide hulka kuulunud Viva Elektroonika on uksed kinni pannud ja töötajad pakivad nende taga müümata jäänud kaupa kokku.
Ka Viljandi paremate kodutehnikapoodide hulka kuulunud Viva Elektroonika on uksed kinni pannud ja töötajad pakivad nende taga müümata jäänud kaupa kokku. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selveris asuvas Viva Elektroonika poes on juba mõnda aega asju kokku pakitud ja aprillikuu viimasel päeval lõpetab firma Viljandis tegevuse täielikult.


«Viva oli Viljandis seni vähemalt audio ja video osas kindel liider,» leidis Leolas tegutseva kaupluse 1001 Kodumasinat juhataja Mehis Kahu ning nentis: «Kui tema lahkub, peaks igale allesjääjale väike suts juurde tulema.»

Osaühingu Viva Elektroonika juht Sergei Pool tunnistas, et kiidusõnu jagus Viljandi poele sageli ja paljud nimetasid seda linna parimaks.

«Aga isegi see parim tootis suurt miinust, sest inimesed ei suuda enam palju osta. Või mis palju — mitte midagi ei osteta,» kurtis ta. «Igas ajalehes on ilmunud tuhat artiklit, et ärge ostke ja hoidke kokku, muidu surete ära. Nüüd inimesed enam ei ostagi.»

Pooli ütlemist mööda pole katastroofiliselt langenud müügitulemused ainult Viljandi, vaid kogu Eesti mure ja seetõttu on kett asunud oma poevõrku koomale tõmbama. «Kõige raskem on seis just maakondades — Tallinnas veel pisut raha liigub.»

Vähenenud müük on Pooli sõnul siiski üksnes osa Viva Elektroonika Viljandi poodi vaevanud hädast. «Rendihind, tegevuskulud ja palgad lasevad firma varsti põhja.»

Seda, et elektroonika ja kodutehnika müüjate päevad pole pehmelt öeldes just parimad, tõdesid ka Mehis Kahu ja Expert Estonia müügijuht Tarmo Pahk.

«Kes suudab praegu oma käivet eelmise aasta tasemel hoida, on väga kõva tegija,» lausus Pahk. «Eestis tervikuna tuleb Expert sellega toime, kuid ainult seetõttu, et meie müügipind suurenes eelmisel aastal rohkem kui 1500 ruutmeetri võrra. Käive ühe ruutmeetri kohta kahtlemata langeb.»

Mehis Kahu nägi olukorda veelgi mustemates toonides ning ennustas, et tänavu tuleb kõigil selle valdkonna äridel rabelda nulli jäämise nimel. Süngest prognoosist hoolimata oli ta oma äri tuleviku suhtes optimistlik. «Meie kestame loomulikult edasi, vähemalt täna pole selles kahtlustki.»

Nii Kahu kui Pahki hinnangul teeb Viva Elektroonika lahkumine allesjääjatel tegutsemise kergemaks.

«Eesti turg on ju nii piiratud, eriti praeguses olukorras, ja iga teleka või pesumasina ostja on teretulnud,» leidis Pahk.


Artikli täielikku versioon saab lugeda «Sakala»
neljapäevasest paberväljaandest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles