Alampalga tõus kergitab Viljandis lasteaiatasu

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestis kehtiva alampalga tõstmine 30 euro võrra tähendab, et veebruarist alates on Viljandi lasteaedades kuutasu kolm eurot kallim.

Ehkki Viljandi linnapea Loit Kivistiku väitel pole hinnatõusu veel kinnitatud, ripub juba praegu mitme linna lasteaia teadetetahvlil kiri, milles lapsevanemaid informeeritakse peatsest hinnatõusust.

«Eks see tõus tõenäoliselt tule,» sõnas Kivistik.

Viljandi volikogu on lasteaedade kohamaksu sidunud Eestis kehtiva alampalgaga ning see on kümme protsenti kuus. Et neljapäeval kinnitas valitsus alampalga tõusu 290 eurolt 320-le, kerkib Viljandi laste­aedades kuutasu 29 eurolt 32-le.

Viljandi kolme suurema lasteaia hulka kuuluva Midrimaa juhataja Marika Kissa selgitas, et hinnatõusu teade on lapsevanematele edastatud. «Vastukaja pole ma sellele saanud,» vastas Kissa küsimusele, kas kallinemine on põhjustanud nurinat.

Suure-Jaanis on odavam

Viljandi Mängupesa lasteaia näite varal läks lapse lasteaias käimine detsembris vanemale maksma 62 eurot. Sellest 29 eurot oli kohamaks ning 33 eurot kulus toidule. Samal ajal on Suure-Jaanis kohamaks täpselt poole väiksem ning enne sügist seda ei tõsteta. Toidu eest küsitakse Suure-Jaani lasteaias sama palju kui Viljandis.

«Loomulikult tahaks, et lasteaial oleks rohkem raha, aga peame arvestama noorte perede ja nende sissetulekutega,» selgitas Suure-Jaani valla kultuuri- ja haridusnõunik Kadri Pulk.

Sügisel kerkib Suure-Jaani vallas kohamaks nii, et see oleks viis protsenti alampalgast.

Viiratsi vallas on kõige kallim kohamaks 22 eurot. Vallavanem Sulev Kannimäe ei osanud öelda, kas seda on kavas lähemal ajal tõsta.

Toiduraha juurde ei nõuta

1.50 euro suurust päevaraha toidu eest lasteaiad suurendada ei kavatse. Selle hinnatõusu otsus on jäetud iga lasteaia hoolekogule. Midrimaa juhataja Marika Kissa jutu järgi hinna kergitamiseks suurt survet praegu ei ole, sest tänavu liideti lasteaiad riikliku koolipuuvilja programmiga. Tänu sellele saavad lapsed hommikusöögi ja lõuna vahel tasuta puu- ja köögivilju.

«Enne pidime need ise ost­ma, nüüd saame tasuta. Sealt vabanes raha,» selgitas Kissa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles