Väikemõisa peremajad pälvisid tunnustuse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sihtasutuse Perekodu asenduskodu peremaja Väikemõisas
Sihtasutuse Perekodu asenduskodu peremaja Väikemõisas Foto: Viljandi maavalitsus

Eesti kodukaunistamise ühenduse korraldatud võistlusel «Energiasäästlik kaunis kodu 2012», valiti üheks üleriigiliseks võitjaks sihtasutuse Perekodu asenduskodu peremajad Väikemõisas.

Eesti kodukaunistamise ühenduse (EKKÜ) komisjoni töös osalenud Viljandi maavalitsuse majandusarengu peaspetsialisti Jane Lumiste sõnul on ekspertidelt saadud tunnustus igati positiivne. Tema jutu järgi on Perekodu peremajad Viljandimaal hea näide energiasäästlikest avaliku ja kolmanda sektori objektidest.

«Need majad on teistele eeskujuks. Ennekõike uusi ühiskondlikke objekte planeerides tuleks arvestada seda, et need oleksid energiasäästlikud võis siis kasutaksid taastuvenergiat,» rääkis Jane Lumiste.

Saarepeedi vallas Väikemõisas asuvad Perekodu asenduskodu kaks peremaja on projekteeritud passiivmaja põhimõtetest lähtudes. Lihtsa traditsioonilise vormiga, kaldkatusega ühekorruselise hoone aknad on kolmekordsete pakettklaasidega. Hoone suuremad aknad on päikese poole ja päikesesirmidega. Hoonet köetakse õhk-vesi soojuspumba abil ning ruumides on vesipõrandaküte. Ventilatsioon on lahendatud soojustagastiga ventilatsiooniagregaatidega. Katusele on sooja vee tegemiseks ette nähtud  päikesekollektorid, kuid praegu neid veel paigaldatud ei ole.

Konkurss «Energiasäästlik kaunis kodu 2012» toimus mitmel tasandil. Esiteks pakuti välja üle Eesti 24 objekti. Seejärel pidas maakondade esindajate komisjon ühisistungi, mille käigus tutvuti kõigi maakondadest esitatud nominentidega ning valiti välja need 12 objekti, mis saadeti edasi konkureerima lõppistungile.

Jane Lumiste sõnul oli kaasati laureaatide valimisse eksperdid, maailma energeetika nõukogu volinik Einar Kisel, volitatud ehitusinsener ja energiaaudiitor Margus Sarmet ja diplomeeritud energiaaudiitor Aare Vabamägi. Nad lähtusid hinnangut andes eelkõige ehitiste energiatõhusa ehitamise põhimõtetest või nende energiatõhusamaks muutmise potentsiaali ärakasutamisest, arvestades iga objekti puhul konkreetset olukorda.

Eksperdid tõstsid esile ja tunnistasid üleriigilisteks võitjateks ka Roela noortemaja Lääne-Virumaal (renoveeritud ühiskondlike hoonete kategoorias) ja korteriühistu Tehvandi Valgamaal (kortermajade kategoorias).

15 aastat tegutsenud Eesti kodukaunistamise ühendus on tuntud kui üleriigilise, presidendi eestkoste all oleva kodukaunistamise võistluse korraldaja. Nüüd on ühendus võtnud käsile veel ühe tegevussuuna, asudes koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga tutvustama moodsaid energiasäästuvõimalusi ja julgustama inimesi neid kasutusele võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles