Eesti uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riik tühistab Rail Balticu hanke

Valitsuskabinet otsustas tühistada Rail Balticu eelprojekti hanke ja kuulutada lähitulevikus välja uue.

«Hankele saabus oktoobris kaks pakkumist, kuid nende hindade erinevus oli märkimisväärne,» kommenteeris majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. Üks pakkujatest oli nõus töö tegema 11,5 miljoni euro ja teine 16,5 miljoni euro eest. Odavama pakkumise teinud konsultatsioonifirmal Aecom Limited tekkisid aga tütarfirma maksuvõla tõttu probleemid ning alles jäänud kõrgemat pakkumist hindas valitsus liiga kalliks.

«Meie seisukoht oli, et tühistame hanke. Viis miljonit eurot on selles töös väga suur raha,» lausus Parts. «Aega viitmata korraldame kordushanke ja loodame, et see annab paremaid tulemusi.»

Aecom tegi Rail Balticu eelprojekti hankele pakkumise koos oma tütarettevõtete ja Prantsusmaa kontserniga Systra. Teise ühispakkumise esitasid hankele osaühingud Reaalprojekt ja Hendrikson & Ko ning aktsiaselts EA Reng.

Riigihangete seaduse kohaselt järgneb hankemenetlusest kõrvaldamine, kui pakkujal on maksuvõlg suurem kui 100 eurot. Aecomi hankelt kõrvaldamise põhjus oli tema Läti tütarettevõtte SIA Savant maksuvõlg.

Ärimees jagab parteidele heldelt raha

Möödunud aasta viimases kvartalis annetas ärimees Hillar Teder Isamaa ja Res Publica Liidule ning Reformierakonnale 30 000 eurot.

Aruannete kohaselt on Teder alates 2010. aastast praegustele parlamendierakondadele annetanud ligi 396 000 eurot. Enim on ta toetanud Isamaa ja Res Publica Liitu, kes on saanud Tedrelt kolme aasta jooksul annetustena peaaegu 244 000 eurot. Reformierakond on saanud ärimehelt 90 000 ja Keskerakond ligi 62 000 eurot.

Urmas Dresen sai aasta inimeseks

Ajaleht «Postimees» nimetas tänavuseks aasta inimeseks meremuuseumi direktori Urmas Dreseni, kelle juhtimisel avati möödunud aastal lennusadam.

«Postimehe» vastutav peatoimetaja Anvar Samost märkis: «Tunnustame visionääri, kes julges unistada väga suurelt, et ta ehitas oma idee nullist üles, omamata selja taga mingeidki riiklikke plaane või otsuseid, mis sellist objekti rajama kohustaks või seda isegi soosiks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles