Kalurid viisid mõrrad vette

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võrtsjärve kaluritel algab püügihooaeg.
Võrtsjärve kaluritel algab püügihooaeg. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Teisipäeval popsutasid Valma kalasadamast välja esimesed suured püügipaadid, mis sikutasid enda järel üht või kaht väiksemat puupaati mõrdadega.


Laupäeval puhus loodesse keeranud tuul pudedaks sulanud jää Võrtsjärve lõunaossa. Arumetsa nuki juures oli kalur Marko Vaheri sõnul veel eilegi veidi valgeid jääriismeid märgata. Pühapäevaks tellisid Valma kalurid kohale kraana, mis tõstis alused kaldalt vette.



Teisipäeva hommikul kella kaheksa paiku sõitsid järvele kalurid Marko Vaher ja Ants Leiaru, neile järgnesid Eero Kullase ja Heino Kobaku paatkond. Mõrdu sisse viima valmistusid ka Leo Aasa ja veel mitme väiksema naabersadama püügialused.



Enne lõunat sadamast lahkunud Viktor Jeršov ja Aigar Pihu astusid kalapaati mõnesentimeetrise veekihiga kaetud paadisillalt.



«Veetase on tänavu sadamas kõrge,» nentis Jeršov.



Kalur Enn Kell ütles, et vesi ulatub 111 sentimeetrit üle tema sadamakaile joonistatud mõõteskaala nulltaseme. Veerikkamatel aastatel on see küündinud 131,5 sentimeetri kõrgusele.



Skaala pole seotud Tartu hüdroloogiainstituudi Jõesuu ja Tänassilma vaatluspostiga. Jõesuu vaatlusposti järgi oli järve veetase eile 159 sentimeetrit üle nulli ja see on neli päeva paigal püsinud.



Enn Kella paatkond parandas eile veel mõrralinu.


«Kiiret pole kusagile, vesi on alles külm ja ilm tuuline,» sõnas Kell.



Sadamahoone ees oli pikalt lahti harutatud teinegi mõrd, seda korrastasid Heino ja Martin Kaasik. Nemadki ei kiirustanud veel püüniseid järve viima, kuid sättisid neid juba paatidesse. Riina Kaasik värvis üle paatide numbrid.



Enn Kell ütles, et praegu on keelatud haugi- ja kohapüük, seega saab järvest vaid peenkala ja latikat ning õnne korral ka angerjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles