Nutikas pudelauto tõi poistele esikoha

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esikoha pälvinud auto valmistanud Raigo Mees (vasakul) ja Ott Rebane otsustasid ühistöö kasuks, sest on sõpradena harjunud koos tegutsema.
Esikoha pälvinud auto valmistanud Raigo Mees (vasakul) ja Ott Rebane otsustasid ühistöö kasuks, sest on sõpradena harjunud koos tegutsema. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Stokkeri meistrivõistlustel osalenud enam kui tuhande töö hulgas tuli kiirete autode arvestuses esikohale Kalmetu kooli poiste mudel, Tääksi kooli tüdruk pälvis aga tunnustust uudse loomingu eest.


Tööriistafirma Stokker korraldas põhikooliõpilastele meisterdamisvõistluse «Unistuste auto ja kiire auto», millel valiti võidutöid kahes kategoorias: esimeses hinnati eelkõige mudeli kujundust ja teostust, teises aga tema sõiduomadusi.



Kalmetu põhikooli seitsmenda klassi poisid Ott Rebane ja Raigo Mees valmistasid ühistööna auto, mis tunnistati kiirete mudelite hulgas esikohta väärivaks.


Kalmetu kooli direktor Andres Savi, kes annab poistele tööõpetust, rääkis, et autot finaalvõistlusele saates ei pidanud poisid ja tema esmatähtsaks, et see oleks edukas just võidusõidus. «Sama oluline oli tehniline lahendus,» toonitas ta.



Lõppvõistluse 20-meetrise võistlusraja läbimiseks kulus autol veidi üle viie sekundi. Plastpudelitest mudeli konstruktsiooni idee tuli õpetajalt, kes oli enda sõnul mõttes selle kallal töötanud juba eelmisest võistlusest alates. Õhuline ja kiire sõiduk püsib koos tänu füüsikaseaduste nutikale ärakasutamisele ning liimi kulus selle valmistamisel vaid kaks tilka — lüliti kinnitamiseks. Seevastu pudeleid läks tarvis omajagu, sest võidutöö valmis korduvkatsete käigus.



«Auto tasakaalu saamine oligi kõige raskem,» lausus Raigo Mees.



Andres Savi sõnul on tööõpetuse õpetajale kõige suurem väljakutse, kuid ka esmane ülesanne panna lapsed iseseisvalt mõtlema, seoseid leidma ja järeldusi tegema. Parim kool on katse ja eksituse meetodiga elu ise, kuid paraku napib tänapäeva lastel kodust meisterdamispraktikat. Õpetaja on siiski täheldanud, et kui poisid juba kaasa mõtlema hakkavad, haarab neid kohe ka tööhasart.



Võitnud auto autorid ütlesid, et ehkki meisterdamist ei saa lausa nende hobiks nimetada, tegelevad nad sellega meelsasti nii koolis kui kodus. Omajagu innustust leidsid poisid auhinnaks saadud 3000-kroonisest Stokkeri kinkekaardist. Mõlemad soovivad osaleda ka järgmise aasta võistlusel. «Teemaks võiks olla näiteks mingi roomikutega liikuv sõiduk,» lisas Raigo Mees.



Eelmisel aastal oma kookospähklikoorest laevaga tunnustust pälvinud Tääksi kooli õpilane Marta Mikkor on üks väheseid võistlusel kätt proovinud tüdrukuid. Tänavu tuli tema töö teisele kohale unistuste auto kategoorias ning sai ka käimas oleva innovatsiooniaasta eriauhinna.



Tüdruku isa Margus Mikkor, kes on tööõpetuse õpetaja nii Tääksi kui Valuoja põhikoolis, tunnistati mitmendat aastat järjest parimaks juhendajaks. Mikkor on oma õpilasi innustades tublisti kaasa aidanud sellele, et võistlusel osaleb kõige enam Viljandimaa lapsi. Suurima meisterdajate hulgaga silma paistnud Valuoja põhikool saab Stokkerilt auhinnaks 20 000 krooni eest tööriistu.



Tööriistafirma korraldas meisterdamisvõistlust neljandat aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles