Viljandlased purevad viie kooli võistluse ülesandeid

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eilsest täna õhtuni kestab Tartus Hugo Treffneri gümnaasiumis traditsiooniline viie kooli võistlus, kus panevad oma teadmised proovile 16 Viljandi gümnaasiumi noort.

Viie kooli reaalainete tundjate mõõduvõtt kannab järjekorranumbrit 48. Lisaks viljandlastele on seal oma võistkonna välja pannud Hugo Treffneri, Miina Härma, Nõo ja Tartu Tamme gümnaasium. Külalisena lööb lõppvõistlusel kaasa Ida-Virumaa koolide ühisvõistkond.

Viljandi gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Malle Eglit rääkis, et kui varasematel aastatel osalesid viie kooli kohtumisel Jakobsoni gümnaasiumi õpilased, siis nüüd on X ja XI klassis selle traditsiooni üle võtnud Viljandi gümnaasium. Eelvõistlusel, kuhu haaratakse ka VI—IX klassi õpilasi, osalesid endiselt Jakobsoni kooli lapsed. See võistlus leidis aset 14. detsembril.

Eile, lõppvõistluse esimesel päeval, lahendati Tartus matemaatika- ja füüsikaülesandeid, täna murravad õpilased pead keemiaülesannete kallal. Igas aines võistleb kümme õpilast iga kooli X—XII klassist. Malle Egliti sõnul on viljandlaste võistkonnas 16 noort ja osa neist teeb kaasa mitmes aines.

Kokkuvõtted tehakse nii individuaalselt kui koolide kaupa.

Seda, kui tugev Viljandi gümnaasiumi meeskond tänavu on, ei osanud Malle Eglit eile veel hinnata. «Kooli seltskond on ju muutunud,» nentis ta. «Peame aga endale aru andma, et päris palju tugevaid õpilasi on Viljandist koolireformi kartuses Tartusse läinud.»

Eelvõistluse ajal oli ta näinud mitut tublit Viljandimaal põhikooli lõpetanud noort, kes proovisid oma võimeid teiste koolide võistkonnas. «Viljandi kooli tulemused võivad mõni aasta kannatada, kuni olukord stabiliseerub,» lisas õpetaja.

Peale võistlemise saavad viie kooli õpilased ja õpetajad täna Tartus kuulata loengut «Miks valida IT-karjäär?», millel kõneleb Skype’i Eesti juht Tiit Paananen.

Kell 16 allkirjastatakse Tartu raekojas võistluse toetajate ja koolide  koostöömemorandum. Sellelgi üritusel osalevad õpilased ja õpetajad, kuid ka Tartu ja Viljandi linnapea.

Hugo Treffneri gümnaasiumi direktori Ott Ojaveere selgitust mööda on memorandumi koostamise ajend see, et Eesti ettevõtted Skype, Viru Keemia Grupp ja Nortal tunnevad muret teadlaste, inseneride ja IT-spetsialistide järelkasvu pärast.

«Ettevõtted panevad õpilastele ja õpetajatele välja stipendiume, et koolitada paremaid töötajaid ning edendada neid raskeid aineid, mida koolides väga õppida ei taheta. Ühtlasi on nad mures reaalainete õpetajate puuduse pärast Eesti koolides,» kõneles Ojaveer.

Ettevõtete ja koolide koostöö sai alguse juba 2010. aastal. Võistlust toetavad firmad on andnud stipendiumi iga kooli kolmele edukamale õpilasele ja ühele reaalaineõpetajale.

Memorandumi kohaselt peavad koolid edaspidigi hea seisma selle eest, et kõnealune võistlus igal aastal aset leiaks. Ettevõtted võtavad omakorda kohustuse maksta võistlusel edukalt esinenud koolide õpilastele ja õpetajatele stipendiumi, millega nad saavad end eri- ja huvialal täiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles